L'alcalde en funcions Jordi Hereu i l'alcalde electe Xavier Trias ja ha mantingut la primera reunió a porta tancada. A diferència d'aquestes imatges, aquest cop Trias hi va com a futur alcalde. Ha estat una primera presa de contacte, segons fonts municipals, curta, cordial i al mateix ajuntament. Bona sintonia, doncs, però sense pactes. XAVIER TRIAS, candidat de CiU "És una reunió en què el senyor Hereu m'ha comunicat que volia fer d'oposició i per tant no volia entrar a col·laborar directament amb nosaltres, que intentaria fer una oposició constructiva i que farem una comissió per fer un traspàs que ell diu que ha de ser modèlic i jo estic d'acord". De fet, hores abans de la reunió, l'alcalde en funcions ha volgut deixar clar que la sociovergència no és, per a ell, una opció. JORDI HEREU, alcalde en funcions "Un canvi és, justament, que ho hi hagi sociovergència, precisament entès com que caminem plegats. Això no". Hereu i Trias han de gestionar ara el primer relleu en 32 anys al consistori. Per a fer-ho, han creat una comissió de seguiment. Els encarregats de coordinar el traspàs seran Joaquim Forn i Sònia Recasens per part de CiU i per Jordi William Carnes i Assumpta Escarp per part del PSC. Paral·lelament a aquesta feina que es començarà de forma immediata pel volum de qüestions que s'hauran d'abordar, hi haurà la negociació més política entre CiU i la resta de formacions. A partir d'aquí, el calendari marca el ritme dels esdeveniments. Durant els propers dies, i abans de l'11 de juny, els regidors de Convergència hauran de confirmar al partit si accepten el càrrec. Probablement el dia 7 o 8 de juny, se celebrarà el Ple de Clausura d'aquest mandat i els regidors en funcions s'acomiadaran del seu càrrec. En aquestes mateixes dates, també hi poden haver plens de districte per tancar qüestions pendents relatives al darrer mandat. La data límit per constituir els ajuntaments és l'11 de juny. El mateix dia en què Trias serà elegit alcalde en un acte solemne al Saló de Cent de l'Ajuntament. Un acte en què no hi haurà sorpreses, si tenim en compte el que marca l'article 196 de la Llei orgànica del Règim electoral general. Segons la legislació, podran ser candidats a alcalde només els regidors que han encapçalat les candidatures amb representació al consistori. I entre aquests candidats es farà una votació. Si algun d'ells obté la majoria absoluta de vots, és proclamat alcalde. Si no és així, es nomenarà alcalde en segona volta el regidor que encapçala la llista amb més vots del municipi, en aquest cas, el convergent Xavier Trias.

Trias serà elegit alcalde el proper 11 de juny, en un acte solemne al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. No hi haurà sorpreses si tenim en compte el que marca l’article 196 de la llei orgànica del Règim electoral general, que estableix que només poden ser candidats a alcalde els regidors que han encapçalat les candidatures amb representació al consistori.

En fer la votació, si algun d’ells obté la majoria absoluta de vots és proclamat alcalde. Si no és així, es proclama alcalde el regidor que encapçala la llista que ha obtingut més vots a les urnes d’aquell municipi, en aquest cas, el convergent Xavier Trias.