L'alcalde Xavier Trias s'ha estrenat en aquesta reunió entre administracions, a diferència del vicepresident Manuel Chaves, que n'afrontava la seva última. Tot i aquest decalatge entre un govern nou i un que marxa, Trias no ha volgut deixar passar l'oportunitat de marcar una de les seves prioritats en matèria de finançament local. Aconseguir que els propers pressupostos de l'Estat incloguin una disposició adicional que permeti a l'Ajuntament rebre part de la riquesa que deixa el turisme a través de la participacin en l'IVA que genera el sector. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Si el turisme resulta que gasta més, si el turisme s'ha convertit en el 16% del PIB d'aquesta ciutat, jo vull participar en la riquesa que genera aquest turisme." Trias és conscient que el Govern espanyol actual no serà l'encarregat d'elaborar els propers pressupostos però no dóna per perdut un viatge que també buscava teixir consensos amb el PSOE al voltant d'aquesta demanda i donar-la a conèixer. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Una cosa és que puguin canviar responsables i l'altra és que la maquinària de 'Estat continua funcionant i jo vull que es tingui en compte quin és el posicionament de Barcelona." GASPAR ZARRÍAS, secretari d'Estat de Cooperació Territorial "Es una propuesta a incluir en lo que es la nueva ley de financiación local que deberá realizarse una vez las urnas hablen." A la carpeta, Trias també hi portava una altra petició. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hi ha un compromís claríssim de tenir el registre electrònic de faltes per a finals de desembre." Una eina útil i indispensable, ha dit l'alcalde, per lluitar contra al multireincidència. Aquesta visita a Madrid també ha servit perquè Trias fes el seguiment de convenis que ja existien entre Estat i Ajuntament i que permetrà rebre 214 milions d'euros per a 15 grans equipaments i institucions de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Uns convenis que, tal com s'ha decidit avui, a partir d'ara es redactaran tant en català com en castellà.

La promesa, que no és la primera vegada que es fa, ha sortit de la reunió que aquest dilluns han fet a Madrid representants de l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern central. El Govern espanyol ja ha dit que aportarà l’any que ve 16 milions d’euros a Barcelona en concepte de capitalitat cultural, una partida que el consistori destina a equipaments culturals.

Només Barcelona i Madrid tenen Carta Municipal. És una llei que atorga un règim específic a la ciutat amb competències que s’han de desenvolupar a partir de reunions bilaterals amb la Generalitat i el govern central, com la d’aquest dilluns.

Xavier Trias vol un millor finançament local. L’alcalde ha repetit en diverses ocasions que l’Ajuntament hauria de participar en la recaptació de l’IVA del turisme per destinar aquests diners als barris que tenen més pressió. Trias ha anteposat sempre aquesta opció a una taxa turística, de la qual no és partidari. I avui, per primer cop, l’alcalde ha posat sobre la taula una reunió interadministrativa per aquesta demanda. Quan falta menys d’un mes per a les eleccions, tot fa pensar que l’Ajuntament haurà de negociar la fórmula amb el nou govern que surti de les urnes.

La delegació municipal també vol que es desencalli el registre de faltes per lliutar seriosament contra la multireincidència. A més, es vol deixar clar que, tal com recull la carta municipal, l’Ajuntament ha de participar en la nova gestió de l’aeroport de Barcelona-el Prat quan s’obri al capital privat.