El consistori ha presentat un paquet de mesures per garantir i apoderar les dones transsexuals que exerceixen la prostitució a la ciutat. Un dels objectius principals és aconseguir la reinserció laboral de les que vulguin deixar la prostitució, i per això es reservarà a aquest col·lectiu un percentatge de contractació pública i se’ls inclourà a la borsa de treball de sectors vulnerables que té l’Ajuntament. A més, se’ls oferirà assessorament i assistència legal per afrontar situacions de discriminació o abús i s’oferirà formació a administratius, Guàrdia Urbana i personal sanitari.

De fet, des de l’Associació de Professionals del Sexe asseguren que en aquest mandat les multes de la Guàrdia Urbana han disminuït considerablement perquè “ja no s’aplica l’ordenança del civisme de manera estricta”. Tot i això, esperen que amb la formació hi hagi un canvi en el tracte. Sobretot pel que fa també al personal administratiu, que segons la vicepresidenta d’Aprosex, Sabrina Sánchez, “en molts casos no saben on t’han de derivar, com t’han de renovar la targeta sanitària o altres passos que hem de seguir”, explica. I denuncia que “s’hi afegeix l’estigma de puta”, perquè molts professionals sanitaris canvien d’actitud quan saben a quina professió es dedica.

El Pla de millora per l’ocupabilitat de les dones transsexuals que es prostitueixen s’activarà el primer trimestre del 2018 i es farà a través de l’agència ABITS, Barcelona Activa i entitats del tercer sector. A més, el suport legal a les transsexuals que treballen al carrer, que majoritàriament es prostitueixen a les Corts i Ciutat Vella, s’oferirà des de l’Oficina per la No Discriminació i la mateixa agència ABITS.

“Se’ns aboca a la prostitució”

Des d’Aprosex denuncien les dificultats per aconseguir una feina, i lamenten que en la majoria dels casos “diuen que et trucaran i mai no ho acaben fent”, es queixa la Sabrina Sánchez. “Depèn molt de si ja tens el canvi de nom en el DNI i del ‘passing’, és a dir, de si tens aparença de dona”, diu Sánchez. Denuncia que la societat aboca la majoria de transsexuals a la prostitució, i que ens els casos més precaris es tracta a més, de dones immigrants sense papers a qui ni tan sols se’ls lloga un pis.