Són els últims cartells que es pengen. Ja no queda gaire temps. Demà a la tarda s'iniciarà la marxa. Sota el controvertit lema "som una nació, nosaltres decidim" es preveu que milers de ciutadans de tot Catalunya surtin a manifestar-se. D'arguments, pel que sembla, no en falten. La marxa començarà a les sis de la tarda a la confluència del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal. La manifestació baixarà per la calçada central del passeig fins arribar a la Gran Via de les Corts Catalanes. Des d'allí la ruta seguirà fins a plaça de Tetuan. Aquí s'hi aixecarà l'escenari. No s'hi llegirà cap manifest. L'ocuparà el cor de l'Orfeó Català que cantarà els Segadors com a cloenda de la manifestació. Si fem un cop d'ull a les xarxes socials tot apunta que l'afluència de gent serà massiva. La pàgina Facebook de la manifestació compta a hores d'ara amb prop de 25.000 persones que n'han confirmat l'assistència. A més a més, es preveu que 300 autobusos arribin a Barcelona des de diversos punts de Catalunya. Per evitar un més que possible col·lapse, l'Ajuntament ha decidit prendre mesures. Un dispositiu especial de la Guàrdia Urbana ajudarà als Mossos d'Esquadra en les tasques de mobilitat. El metro augmentarà el nombre de combois mentre dura la marxa i les línies d'autobusos afectades desviaran les seves rutes. Cal recordar que a partir de les set del matí estarà prohibit aparcar a tota la zona de la manifestació i que el trànsit es tallarà a les cinc de la tarda.

La Guàrdia Urbana i els serveis de neteja municipals treballaran en coordinació amb Mossos d’Esquadra, Òmnium Cultural i altres entitats per tal de garantir la mobilitat i l’ordre durant la marxa convocada. El dispositiu vol reforçar l’ordre, la neteja i la mobilitat.

Alteracions del trànsit

Per facilitar el pas de la multitud, la Guàrdia Urbana prohibeix l’estacionament de vehicles al tram del passeig de Gràcia comprès entre la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, des de les 7 h. Això també inclou les motos estacionades en calçades, laterals i voreres.

També s’ha tallat la circulació al costat muntanya de la plaça de Tetuan per facilitar els treballs de muntatge de l’escenari on es faran els parlaments en acabar la marxa. Per aquest motiu, els vehicles que circulen per la Gran Via de les Corts Catalanes en sentit Llobregat es desvien pel passeig de Sant Joan.

La circulació quedarà tallada al passeig de Gràcia a partir de les 17 h (una hora abans que comenci l’acte), però s’intentarà mantenir oberts els carrers transversals (sobretot Aragó, Gran Via i Diagonal) el màxim de temps possible.

A les 18 h es tallarà el trànsit completament en tot el recorregut de la manifestació que afecta el passeig de Gràcia i la Gran Via, de manera que cap vehicle no podrà travessar aquestes vies ni circular-hi.

El tall del passeig de Gràcia obligarà a desviar els vehicles que arribin des de la trama de l’Eixample en sentit Besòs pel carrer de Balmes, mentre que els que ho facin en sentit Llobregat es derivaran als carrers de Roger de Llúria o Pau Claris. Pel que fa a la Gran Via de les Corts Catalanes, el trànsit que arribi des de la plaça d’Espanya es desviarà pel carrer d’Aribau.

Més transport públic

Amb motiu de la marxa, TMB reforça el servei de metro en nombre de combois i personal, i per megafonia s’informarà els passatgers de les millors estacions per arribar a l’inici de la manifestació. Pel que fa al servei d’autobusos, algunes línies patiran restriccions o desviaments dels itineraris habituals mentre duri la marxa.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya també reforça les línies metropolitanes des de les 15 h fins al final del servei. Això vol dir que hi haurà una freqüència de pas més gran dels combois: de 6 minuts per a les línies L6 (Reina Elisenda) i L7 (Tibidabo), i de 10 a 12 minuts per a les línies S1 (Terrassa), S2 (Sabadell), S8 (Martorell) i L8 (Molí Nou), igual que un dia feiner. Els trams que connecten Barcelona amb Igualada (R6) i Manresa (R5) tindran dos trens cada hora.

De cara a l’arribada d’autocars de tot Catalunya, uns 600, l’Ajuntament de Barcelona ha previst habilitar, segons les necessitats, zones d’aparcament als carrils de bus dels carrers París, Mallorca, Balmes, Còrsega, Pau Claris i Roger de Llúria, i del passeig de Sant Joan.

100710mobilitat2

Itinerari de la manifestació

La marxa ha d’arrencar a les 18 h a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer de València i seguirà per la Gran Via de les Corts Catalanes fins a la plaça de Tetuan. Aquest és el punt final del recorregut de la manifestació, on s’ha habilitat un escenari i també el punt de trobada per si algun infant es perd. En cas que algú es trobés malament durant la marxa, es recomana que es desplaci fins als laterals de la calçada per facilitar l’accés dels serveis mèdics.