L’expresident de la Generalitat Quim Torra ha fet una crida a tots els partits catalans “que considerin que estan en joc els drets del país”, i també al Govern espanyol de Pedro Sánchez, perquè donin suport a una llei d’amnistia.

Torra ha demanat al govern de socialistes i comuns que “atenguin el clam d’aquest país”. Recorda que al Congrés dels Diputats hi ha majoria suficient per aprovar la llei d’aministia, “l’única solució”, segons ell, per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. Sobre la represa de la taula de negociació amb l’executiu espanyol, reclama deixar les fotos “inútils”  i incloure-hi el dret a l’autoderminació com a condició inegociable.

Visita als presos independentistes

Torra ha visitat els polítics independentistes presos a Lledoners l’endemà de ser inhabilitat pel Tribunal Suprem. A la tarda també visitarà Carme Forcadell i Dolors Bassa al centre penitenciari, i després s’entrevistarà amb els polítics a l’exili. D’aquesta manera, el 131è president de la Generalitat ha volgut mantenir contacte amb els protagonistes del cartell que va penjar a la façana del Palau, fet que li ha acabat costant el càrrec.

Torra presenta recurs al TC

D’altra banda, Torra ha presentat aquest dimarts al matí el recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la sentència del Tribunal Suprem. En el recurs, s’assegura que tot el procés judicial ha tingut una “intencionalitat política manifesta” amb “l’objectiu de derrocar el president de la Generalitat i el seu govern per mitjans no democràtics i només aparentment legals”.

El recurs reitera la suposada falta de neutralitat de la justícia i la desproporció de la pena. De fet, el mateix Torra veu “impossible” que un independentista pugui obtenir una sentència favorable de la justícia espanyola, i ho veu com “l’única manera de tenir una batalla justa a Europa”.

S’ha acabat el temps de la confrontació

Amb aquestes paraules la ministra portaveu del govern, María Jesús Montero, ha valorat la inhabilitació del president de la generalitat Quim Torra. Montero ha afegit que ‘el temps de la desobediència ha passat’ i que ara l’escenari actual ‘aconsella’ i fins i tot ‘obliga’  a què es convoquin eleccions autonòmiques ‘com més aviat’, per evitar cinc llargs mesos d’interinitat al Govern.

La ministra portaveu també ha donat a entendre que després de la inhabilitació de Torra la Generalitat podrà entomar millor els reptes urgents que ara té sobre la taula com la crisi de la COVID-19 i la reactivació econòmica de Catalunya.

Consell executiu per la substitució de Torra

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha convocat el consell executiu extraordinari per aprovar el decret de substitució aquest dimecres a les 9 h del matí. Una decisió que arriba després que el Govern espanyol hagi traslladat a la Generalitat que no cal que es publiqui el cessament de Quim Torra al BOE. Just després, el nou Govern celebrarà el primer consell executiu ordinari.