L’expresident Quim Torra s’ha acomiadat aquest dimecres del Parlament durant una sessió monogràfica, després de la seva condemna d’inhabilitació confirmada pel Tribunal Suprem. Torra ha estat rebut amb aplaudiments dins de l’hemicicle per alguns diputats i pels membres del govern que han assistit a la sessió. L’expresident ha acusat l’Estat espanyol de ser un “règim autoritari” i ha afirmat que, malgrat això, l’independentisme “no aturarà el seu projecte polític”. Durant la compareixença ha criticat la persecució de l’Estat espanyol i ha instat el pròxim Parlament a ser fidel al mandat de la ciutadania: “O monarquia espanyola o república catalana”.

En el debat també hi han intervingut el vicepresident Pere Aragonès (que aquest dimecres ja ha assumit les funcions de Torra), i també la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó. El govern ha volgut deixar clar que Catalunya ara mateix viu una situació anòmala i “que no hi haurà un nou president fins que l’escullin els ciutadans” a les urnes i després que el nomeni el Parlament. Els portaveus de Junts per Catalunya i Esquerra han proposat que el Parlament no reconegui “com a legítima” la sentència del Tribunal Suprem, mantingui la confiança en Quim Torra com a president de la Generalitat i doni suport al govern “excepcional”.

L’oposició, crítica amb la gestió de Torra

En el ple no hi ha participat el PSC, que juntament amb Ciutadans havia presentat una petició per evitar que se celebrés a la Junta de Portaveus. Ciutadans, precisament, ha abandonat l’hemicicle abans que acabés el debat. L’oposició ha criticat la gestió de Torra al capdavant de la Generalitat i ha reclamat eleccions al més aviat possible. Catalunya en Comú – Podem ha acusat l’independentisme de mantenir una “èpica buida” i reclama que es comenci a treballar ja per pal·liar la crisi derivada de la pandèmia. El PPC ha posat a disposició dels grups els seus diputats per “garantir l’estabilitat política”. La CUP creu que les properes eleccions s’han d’entendre com un plebiscit.