El president de la Generalitat ha dit a Pedro Sánchez que “no es quedarà de braços plegats” davant la relaxació del confinament per la covid-19 que proposa l’executiu espanyol. Torra l’hi ha advertit en la videoconferència  amb els  presidents autonòmics, on ha afegit que prendran “les seves pròpies mesures i decisions” per protegir els catalans.  Quim Torra ja s’ha adreçat per carta aquest diumenge a Pedro Sánchez en què li ha demanat que no aixequi el confinament total i li ha reclamat els informes científics en què s’ha basat per fer-ho. El president de la Generalitat ha afegit que la tornada a la feina és “una temeritat i una imprudència absoluta”.

Torra ha assegurat – en una roda de premsa posterior a la reunió amb la resta de líders autonòmics i Sánchez- que ha demanat al president espanyol que li mostri els informes científics en què s’ha bassat per aixecar el confinament total, sense èxit. I ha explicat que ell mateix ha fet arribar a Sánchez els informes amb els quals treballa la Generalitat i que desaconsellen la seva decisió. El president de la Generalitat ha reconegut, també, que l’important ara és posar a la ciutadania al centre i “fer tot el possible perquè a Catalunya no hi hagi un rebrot de la malaltia”. A més, ha dit que cal pendre mesures valentes també per evitar una crisi econòmica després de la crisi sanitària. Per a Torra es clau que la gent tingui “diners a la butxaca” amb, per exemple, una renda mínima garantida.

Un paquet de mesures per protegir la població

El president de la Generalitat ha assegurat que l’objectiu del paquet de mesures és evitar la propagació del virus, davant la tornada a la feina dels treballadors no essencials prevista a Catalunya per dimarts vinent. Torra ha reconegut que les mesures se centraran en quatre grans eixos: controls sanitaris amb tests de detecció de la covid-19, corresponsabilitzar la ciutadania perquè prengui mesures de protecció individual, controlar les aglomeracions i, per últim, establir mecanismes de protecció per a la població més vulnerable.

 

No sap com l’estat té previst repartir les mascaretes

Segons Torra, tant ell com altres líders autonòmics han traslladat a Sánchez el seu malestar per no disposar d’informació suficient sobre el repartiment de mascaretes que, segons el Govern espanyol, es farà dimarts a les principals estacions de metro, tren i bus de tot l’estat.

 

 

El 89 % de les UCI ocupades

El president Quim Torra també li ha fet saber a Sánchez que “té temps per corregir” la seva decisió i que “pitjor que un confinament total, són dos o tres confinaments totals” referint-se als casos d’Itàlia i Irlanda. El president de la Generalitat li ha recordat a Sánchez que actualment el 89 % de les UCI estan ocupades, els professionals sanitaris sobrecarregats i la situació dels geriàtrics “crítica”. També ha afegit que cal fer “tests massius” a la població.