(ACN) El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat el president del Parlament, Roger Torrent, que es prepari per si la cambra catalana ha d’investir Carles Puigdemont com a resposta a la sentència de l’1-O. Així ho han explicat a l’ACN fonts del Govern, després que Torrent hagi apostat per un govern de concentració sobiranista amb els comuns com a reacció al veredicte del Suprem en una entrevista a l’agència.

Torra sosté que totes les institucions hauran de liderar la reacció a la sentència, també el Parlament, tenint en compte la possible condemna contra diputats escollits per aquesta legislatura. El cap del Govern insisteix que Parlament i Generalitat hauran de liderar amb l’exemple en el període de “confrontació democràtica”.

El president Torra insisteix des de fa mesos que qualsevol veredicte que no sigui l’absolució haurà de tenir una resposta democràtica basada en l’exercici del dret a l’autodeterminació. I afirma que té la intenció d’exposar la seva proposta al Parlament, un cop es coneguin les sentències de l’1-O. De fet, Torra manté des del juny una ronda de contactes amb partits, entitats, sindicats i patronals per trobar un fil comú a aquesta resposta a les sentències, en cas que no siguin absolutòries.

En aquesta línia el Consell per la República també ha mantingut trobades per buscar unitat estratègica, a més d’altres reunions més discretes que ha encapçalat el mateix Torra. De fet, aquest divendres ha començat una nova cimera independentista a Suïssa amb representants de JxC, ERC, CUP, ANC i Òmnium, encapçalada pel mateix president, amb Puigdemont i la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira.

Torrent aposta per un govern de concentració amb els comuns

Per altra banda, Torrent ha explicat en una entrevista a l’ACN que aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència de l’1-O, incorportant-hi els comuns. També assenyala que Torra ha de tenir “forçosament” aquesta fórmula sobre la taula i que, si es dona l’ocasió, s’ha de poder materialitzar. Ara bé, creu que no s’han de descartar altres possibilitats, com unes eleccions. Recorda que aquest govern de concentració representaria “el 80%” de la societat i comptaria amb aquells que comparteixin una “agenda republicana”, amb una vessant social, un discurs antirepressió i una voluntat de solucionar democràticament el conflicte.

El diputat d’En Comú-Podem i secretari primer de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, s’ha mostrat “disposat a parlar” i a no ha tancat la porta al govern de concentració sobiranista. “Abans però hauríem d’estudiar com sortir de la judicialització arbitrària, regressiva i absurda que va provocar el PP i arribar a acords per avançar sobre justícia social i democràcia”, ha comentat Pisarello en una entrevista al ‘Via lliure’, de Rac1. “Si aquestes dues coses són damunt la taula estem disposats a parlar-ne”, ha puntualitzat el diputat d’En Comú-Podem,