L’Ordenança sobre protecció, tinença i venda d’animals de l’Ajuntament preveu la prohibició de fer curses de braus i espectacles que incloguin la mort del toro o que ho simuli. És una normativa que va entrar en vigor dos anys després a l’aplicació a tot Catalunya de l’abolició de les curses de braus a través d’una modificació en la Llei de protecció d’animals del Parlament. Barcelona, a més, es va erigir com a ciutat antitaurina a través d’una declaració simbòlica el 2004.

L’abolició de les curses de braus a Catalunya va arribar al Parlament mitjançant una iniciativa legislativa popular i és una realitat des de 2012. La plataforma Prou! en va ser la impulsora llavors i ara el seu portaveu, Leonardo Anselmi, no dubta que la prohibició va arribar per quedar-se. Segons Anselmi, han treballat conjuntament amb el consistori per verificar que la ciutat “està blindada”. No ho creu així Paco March, president de la Unió de Taurins i Aficionats de Catalunya, que assegura que el vent bufa a favor seu en considerar que “en termes jurídics, [una sentència del TC] està per sobre de l’ordenança municipal” i per això, ha afegit, els “preocupa poc” el que pugui fer l’Ajuntament.

Segons Carles Soliva, president de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, en cas que el Tribunal Constitucional doni per bo el recurs presentat pel Partit Popular, aquest tan sols afectaria la llei aprovada pel Parlament de Catalunya, i no pas a l’ordenança municipal. Anselmi assegura que la reforma de la Llei de protecció animal del Parlament de Catalunya per abolir les corrides “és un pas en ferm”, ja que les competències sobre aquest aspecte estan derivades a les autonomies. March assegura que la Generalitat “podrà posar entrebancs” però “l’únic que aconseguirà és dilatar la reobertura de La Monumental”.