El Tribunal Constitucional ha anat més enllà de les seves funcions, segons el catedràtic de dret constitucional de la UB,  Xavier Arbós, que creu que s’hauria d’haver limitat a deixar clar si acceptava o no la impugnació del Govern espanyol a la candidatura de Carles Puigdemont per presidir la Generalitat.  Assegura que els magistrats han contradit l’informe del Consell d’Estat entrant en qüestions que encara no han tingut lloc, com la investidura telemàtica o fins i tot la delegació de vot dels diputats que es troben a Brussel·les.

A més, defensa que d’alguna manera els magistrats han donat la raó al Govern espanyol, que el que vol evitar és “una investidura de Carles Puigdemont”. Argumenta que el fet de deixar la decisió en mans del jutge instructor del cas, Pablo Llarena dona  poc marge a aquesta possibilitat.

Arbós creu que el tribunal ha buscat “una solució política a una situació crítica” i lamenta que no ha estat capaç de raonar d’una manera jurídicament fonamentada. Diu també que els magistrats han deixat “als llimbs” les seqüències en el calendari i que ara s’obre un període d’incertesa per a la Mesa del Parlament, que haurà de decidir si obeeix o no la decisió de l’alt tribunal. En cas d’acatar-la, el TC no ha deixat clar quin és el calendari previst.