La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha reconegut que després dels aldarulls postsentència al centre de la ciutat, que han generat pèrdues al sector del comerç i la restauració, caldrà replantejar l’augment de la taxa de terrasses que proposa el govern municipal per al 2020. “La situació actual no queda recollida en la proposta i se n’ha de canviar la quantificació”, ha dit Ballarín en un debat a ‘El matí de Barcelona‘, de betevé 91.0.

La intenció inicial del govern era multiplicar per quatre la quota per tenir terrasses a vies turístiques com la Rambla o el passeig de Gràcia (de 124 a 527 € al mes per taula), i triplicar la taxa en bona part del centre i la franja litoral. El Gremi de Restauració de Barcelona ja ha posat el crit al cel i ha advertit que si s’incrementa la taxa de terrasses s’haurà de repercutir en els preus que paguen els clients.

Negociació fins al desembre

“Hi ha consens que els preus [de la taxa de terrasses] són baixos a Barcelona”, ha explicat Ballarín, que s’ha mostrat disposada a parlar-ne: “Hi ha camí per recórrer”. El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha parlat “d’increment confiscatori” i s’ha mostrat confiat a trobar “una solució raonable” per actualitzar les taxes i garantir la viabilitat dels negocis. “Cal estimular el sector per recuperar la normalitat”, ha afegit Pallarols.

L’increment de la taxa de terrasses forma part de la proposta del govern d’ordenances fiscals que es votaran de forma provisional en el ple d’aquest divendres. Aquest dilluns ja va passar per comissió i va rebre només el suport dels dos socis de govern (BComú i PSC). L’aprovació definitiva no serà fins al desembre.

Artadi vol garanties per als restauradors

La portaveu de JxC, Elsa Artadi, ha reclamat al govern “donar garanties” als restauradors que tenen terrasses i no pensar només en recaptar. “Venim de quatre anys de persecució”, ha lamentat Artadi, que creu que la majoria pot acceptar un increment de la taxa si se’ls dona seguretat que la terrassa continuarà. Artadi no ha revelat el vot de JxC a les ordenances fiscals, però s’ha mostrat “molt escèptica”.