(ACN/redacció) Els presidents del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la Generalitat, Pere Aragonès, han encapçalat la primera reunió de la taula de diàleg entre els dos governs al Palau de la Generalitat. Després de mantenir una reunió de prop de dues hores han iniciat la trobada entre les dues delegacions. Hi han participat els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent per la part del govern català i representant el Govern espanyol hi havia la vicepresidenta, Yolanda Díaz, i els ministres Félix Bolaños, Isabel Rodríguez i Miquel Iceta.

Aragonès ha prioritzat els “avenços més que els terminis” de la taula de diàleg. El president català espera “construir confiances” amb el Govern espanyol. Així mateix, també ha explicat que ha exigit al president Sánchez la fi de la “repressió”, amb l’amnistia, i ha reiterat que l’autodeterminació és “la millor proposta”. També ha subratllat que la negociació amb l’Estat “requerirà temps i perseverança”, especialment a la part catalana. En aquest sentit, ha afegit que, “més enllà de terminis concrets”, el “més important” de l’espai de diàleg amb el Govern espanyol són “les concrecions i els avenços”.

Unes negociacions sense terminis

Per la seva banda, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat que les posicions d’un executiu i l’altre sobre la resolució del conflicte polític a Catalunya estan “molt allunyades”, però que les dues parts han coincidit “que la taula de diàleg és el millor camí per avançar”, i per això cal treballar “sense pressa, sense pausa, però sense terminis”. És un missatge per desplaçar el marge de dos anys per al diàleg que ERC i la CUP van establir al pacte d’investidura, perquè, segons el president espanyol, “per resoldre el fons del conflicte fa falta temps”. En aquest marc, Sánchez ha rebutjat les peticions d’Aragonès sobre amnistia i autodeterminació, i ha instat els equips de la taula de diàleg a obrir el debat per les qüestions “en què estiguem més a prop” i “puguem avançar”. Aragonès i Sánchez també han parlat breument sobre la retirada de la inversió a l’Aeroport de Barcelona-el Prat.