Durant l’exercici del 2023 els ciutadans de Barcelona podran acollir-se a una nova modalitat per pagar les taxes i imposts municipals. Segons ha anunciat el govern de BComú i el PSC, s’oferirà al contribuent la possibilitat de fraccionar el pagament de tributs i pagar-los en forma de tarifa plana, amb una quota fixa durant deu mesos. La novetat estarà inclosa en la proposta de pressupostos de 2023 i s’hi podran acollir persones físiques que siguin titulars de més de dos rebuts municipals.

Pel primer tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, això “permetrà a les famílies fer previsions de despesa molt més ajustades al dia a dia i ha d’ajudar les finances personals i familiars”. Collboni ha afegit que l’objectiu és posar-ho en marxa el 2023 i que s’està treballant per fer-ho “factible”.

L’opció de la tarifa plana és una mesura que Junts havia plantejat el 2019 per boca de l’aleshores presidenta del grup municipal, Elsa Artadi, si bé fins ara la proposta no havia arribat a bon port.

Els pressupostos més alts, amb fons anticrisi

La proposta de pressupostos del 2023 torna a assolir xifres rècord, amb 3.595 M €. Per Collboni, és “un pressupost pensat per a una situació de crisi que no incrementarà la pressió fiscal”, així com “també permetrà donar resposta a algunes incògnites plantejades, com els costos energètics”.

En aquest sentit, els comptes preveuen un fons extraordinari de 90 M € que el regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí, ha qualificat de “fons anticrisi”. Es tracta d’una dotació que ha de servir per cobrir despeses extraordinàries derivades de la situació econòmica. Hi entraria, per exemple, una possible aportació per mantenir els descomptes al transport públic o per fer front a l’encariment de l’energia. El pressupost també preveu ajudes directes a autònoms, pimes, i persones aturades per valor de 22 M €.

Es tornen a congelar els impostos

Pel que fa als ingressos, es tornen a congelar els impostos per tercer any consecutiu i també es manté la bonificació del 75 % en la taxa de terrasses a bars i restaurants, malgrat les diferències entre els socis de govern en aquesta qüestió. A partir d’aquí, els comptes s’hauran de negociar amb l’oposició per aprovar-los abans que acabi l’any.