La pandèmia del coronavirus ha marcat les eleccions a Catalunya del 2021 i ha obligat a prendre mesures excepcionals. Tot i això, la jornada electoral s’ha desenvolupat sense incidents destacats i a les 20 h tots els col·legis de la ciutat han tancat les urnes, això sí, amb una participació que ha caigut prop d’un 20 % respecte als últims comicis, l’any 2017.

Dispositiu policial excepcional

Per assegurar el compliment de totes les mesures previstes durant la jornada electoral tots els col·legis han comptat amb presència policial continuada. Es tracta d’un important dispositiu de seguretat, anomenat Escó, que ha representat el desplegament de 14.000 policies a tot Catalunya, entre els Mossos d’Esquadra i les policies locals.

El dispositiu s’ha coordinat des del Departament d’Interior, que des de les 8 h s’ha reunit cada dues hores. Sàmper ha destacat que és el dispositiu de seguretat electoral “més ambiciós de la història de la democràcia”.

Retards en la constitució de les meses

Tot i que la jornada s’ha desenvolupat amb normalitat a la ciutat, un centenar de col·legis no han pogut obrir a les nou del matí perquè faltaven alguns membres i ho han hagut de fer una estona més tard. A les 11 de matí, però, el 100 % de les meses de Barcelona estaven constituïdes. Els districtes de Sants-Montjuïc i Sant Andreu han estat els que més han trigat a tenir el 100 % de les meses. En canvi, Ciutat Vella ha estat el primer a tenir tots els col·legis funcionant.

Jornada marcada per les cues

Les llargues cues davant molts col·legis electorals han estat una de les imatges destacades del dia. Les mesures de seguretat i de prevenció contra la pandèmia han provocat que es limités de manera estricta l’aforament dins dels col·legis i que s’alentís el procés de votació. Per això, en molts punts, com a l’Institut Joan Fuster o a l’Institut Montserrat Roig, a Gràcia, s’han format llargues cues de fins i tot una hora.

Al Mercat de Sant Antoni, que ha aplegat quatre col·legis electorals amb 29 meses i diferents punts d’accés, a banda de les cues també s’han produït alguns embolics i confusions. És la primera vegada que aquest recinte s’habilita com a espai de votació i ha estat el més gran de la ciutat.

L’anècdota del dia

A banda de les situacions excepcionals generades per les mesures preses per protegir la ciutadania de la covid, la presència de dos votants coberts de cap a peus amb una granota blanca, amb mascaretes d’alta protecció i guants ha estat una de les anècdotes del dia. Aquests dos ciutadans han votat al Centre Cultural Pere Pruna.

Un recompte amb guants

Les 20 h és l’hora en què comença el recompte de vots als col·legis electorals. En aquesta ocasió s’ha fet amb guants. Abans, però, els membres de les meses han introduït els vots per correu a les urnes, que es comptabilitzen juntament amb la resta. Aquesta vegada, els membres de les meses consideraven que el recompte podia ser força ràpid ja que la jornada ha estat molt tranquil·la.

Un cop acabat el recompte els presidents de les meses han agafat les actes electorals i les han traslladat a la unitat territorial de la Guàrdia Urbana que els correspon. Ha estat la Guàrdia Urbana qui ha traslladat les actes fins la Ciutat de la Justícia.