protesta a Sant Jaume de veïns contraris al tanatori a les casernes

Sorpresa en la tramitació del tanatori que Mèmora vol fer a les casernes de Sant Andreu. El govern municipal ha retirat de l’ordre del dia del ple de setembre el punt que preveia aprovar definitivament el pla especial urbanístic per tirar endavant el projecte. I ho ha fet per manca de suports entre l’oposició. L’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que és un pla d’iniciativa privada que l’Ajuntament està obligat a tramitar però que, si no s’aprova, podria derivar en responsabilitats al consistori (és a dir, indemnitzacions).

Colau ha dit que és el que detalla un informe de la Secretaria General i, per això, ha anunciat que el punt quedava retirat. Que el pla no tenia els suports necessaris entre l’oposició va quedar palès en el debat previ, fa dues setmanes, a la Comissió d’Urbanisme. Només el govern municipal (BComú i PSC) hi va votar a favor, mentre que ERC, Junts i Ciutadans hi van votar en contra. Per la seva banda, el PP i Barcelona pel Canvi es van reservar el vot fins al plenari.

Es pot aprovar per silenci administratiu

Que el pla urbanístic no hagi culminat la tramitació al plenari no vol dir que no s’acabi aprovant. Fonts municipals expliquen que la Llei d’Urbanisme de Catalunya dona garanties als privats i estableix que, si el pla compleix amb la legislació (com és el cas), podrà tirar endavant encara que no hi hagi una resposta de l’administració (votació en el plenari) en els terminis fixats. Per tant, tot apunta que el tanatori es podrà aprovar per silenci administratiu (sense l’aval del ple).

Un pla polèmic des del primer dia

mapa tanatori casernes

El projecte per fer un tanatori a les casernes de Sant Andreu té, des de l’inici, un fort rebuig veïnal, perquè es farà un equipament privat en uns terrenys on el 2006 es va pactar fer-hi un alberg juvenil i altres equipaments públics. La parcel·la on s’ha de fer el tanatori era del Consorci de la Zona Franca (CZF), que la va subhastar el 2018 i va anar a parar a mans de la funerària Mèmora.

Al maig, l’Ajuntament va pactar amb la funerària recuperar el 75 % de la parcel·la on s’ubicarà el tanatori per destinar-la a equipaments públics que es triaran amb les entitats del barri. La cessió, que queda recollida en el pla urbanístic, serà gratuïta i indefinida. El tanatori tindrà quatre sales de vetlla i ocuparà 558 m² d’una parcel·la de 1.984 m².

Un grup de veïns han mostrat el rebuig al tanatori a les portes de l’Ajuntament de Barcelona a l’inici del plenari. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha acostat a parlar amb els concentrats.