(Agències) El superiot Valerie, de l’oligarca rus Serguei Txemezov, ha estat immobilitzat al port de Barcelona en aplicació de les sancions aprovades per la Unió Europea contra Rússia per la guerra contra Ucraïna, el règim del seu president, Vladímir Putin, i els líders econòmics del país. La nau està vinculada, a través d’un complex entramat de societats, amb el magnat rus. Txemezov és un exagent del KGB molt proper al president rus i actualment ocupa el càrrec de conseller delegat de Rostec, un grup empresarial estatal rus dedicat a la tecnologia per a la defensa i la seguretat.

Primera intervenció a Barcelona contra un magnat rus

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha revelat aquest dilluns en una entrevista a ‘La Sexta’ que la Direcció General de la Marina Mercant ha ordenat retenir el vaixell, fins a nou avís, per comprovar-ne la propietat. Aquesta és la primera intervenció espanyola dirigida contra multimilionaris russos propers a Putin. Sánchez ha explicat que aquestes operacions no són senzilles perquè els grans propietaris russos utilitzen societats que dificulten poder-los confiscar els béns. No obstant això, el president també s’ha mostrat convençut que n’hi haurà més: “Hem d’actuar de manera contundent contra Putin, el seu règim i els oligarques” va sentenciar.

L’embarcació, valorada en 140 milions de dòlars i de 85 metres d’eslora, està atracada a Barcelona per fer-hi tasques de manteniment i reparació. Du la bandera de les illes de Sant Vicent i les Grenadines i té capacitat per a 17 persones en vuit suites.

El Valerie es troba a les drassanes de l’empresa MB92, que simplement ha subratllat que “està cooperant amb les autoritats”.

Altres vaixells russos al port

Cal recordar que a Barcelona hi havia fins fa pocs dies el iot de Roman Abramovich, expropietari del Chelsea anglès, el My Solaris, que va abandonar la setmana passada el port.

Per les instal·lacions del port hi han passat les majors embarcacions de luxe del món, algunes de les quals estan vinculades a coneguts magnats russos. De fet, a finals de febrer n’hi havia com a mínim tres.