El Govern espanyol dona a Carles Puigdemont temps fins dijous per respondre si el 10 d’octubre va declarar la independència. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha lamentat que Puigdemont “no hagi contestat al requeriment” i li demana “claredat, que contesti ‘sí’ o ‘no'”. Per Sáenz de Santamaría, ningú no ha tingut “tan fàcil una resposta per evitar que s’apliqui el que preveu la Constitució.”

Sobre això, ha assegurat que hi ha un segon termini, una data clau, que són les 10 h de dijous, i ha assegurat que l’executiu espera que respongui perquè sinó entendrà que Puigdemont està seguint “els més radicals”. Sobre la petició d’una reunió de Puigdemont a Rajoy, Sáenz de Santamaría ha contestat que és una oferta que no considera creïble perquè el diàleg “s’hauria de reprendre primer al Parlament”. I ha instat el president de la Generalitat a explicar-se al Congrés dels Diputats, on li ha demanat que presenti “una proposta dins de la legalitat”.

Uns arguments que ha exposat la vicepresidenta de l’executiu espanyol en resposta a la carta de Puigdemont en què ha donat dos mesos a Rajoy per dialogar i ha evitar pronunciar-se sobre si el 10 d’octubre va declarar la independència al Parlament.  Abans de la compareixença de la vicepresidenta espanyola, la resposta oficial ha arribat en forma d’una carta de Mariano Rajoy enviada avui a Puigdemont en què lamenta que el president de la Generalitat “no hagi contestat” i, en referència al 155,  el considera l’únic responsable si s’aplica la Constitució.

Tots els partits es posicionen sobre la resposta de Puigdemont

Els socialistes també han reaccionat a la resposta de Puigdemont. El portaveu del PSOE, Óscar Puente, ha demanat a Puigdemont que “torni a la legalitat abans de dijous” i creu que, si no ho fa, serà l’únic responsable que s’apliqui l’article 155.  El portaveu socialista no ha volgut detallar com s’aplicaria el 155 però sí que ha assegurat que si s’aplica serà de forma consensuada entre PP i PSOE. El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que amb la Constitució “no s’hi juga” i ha demanat a PP i PSOE que no esperin a dijous per posar en marxa mesures.

Des de Catalunya, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha dit que Rajoy serà el màxim responsable que s’apliqui l’article 155. El diputat de la CUP Benet Salellas ha demanat a Puigdemont que aixequi la suspensió de la declaració d’independència per avançar-se a una possible suspensió de l’autonomia per part de l’estat.

Altres ministres tampoc no han donat per vàlida la resposta de Puigdemont

La primera resposta oficial a la missiva del president de la Generalitat ha arribat del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que no ha donat per vàlida la resposta de Puigdemont i dona un segon termini fins dijous al president perquè respongui. Catalá ha explicat que creu que la resposta de Puigdemont és poc clara i que “no respon al que se li va sol·licitar”.

Pel ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, la carta de Puigdemont no  constitueix una resposta al requeriment i tampoc no “subministra la claredat que se li demanava sobre si havia declarat la independència o no”. En ser preguntat sobre si el Govern aplicarà l’article 155, ha respost que “la seqüència lògica” ara és la que es presenta en el requeriment fet a Puigdemont. “Veurem com segueix desenvolupant-se”, ha afegit.