El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat a Carles Puigdemont que actuï amb “sensatesa i equilibri” i “posi al davant els interessos generals de tots els ciutadans”. L’ha instat a respondre simplement la pregunta de si ha declarat  la independència de Catalunya. Si diu que sí, “el Govern està obligat, perquè ho diu la Constitució, a actuar d’una forma”, en referència a l’article 155, mentre que si respon que no, “podrem parlar al Congrés”, ha apuntat Rajoy, en resposta al diputat del PDeCAT Jordi Xuclà.

Soraya Sáenz de Santamaría ha recordat els terminis: dijous a les 10 del matí venç el requeriment i “si no és atès, farà que Puigdemont provoqui l’aplicació de l’article 155” de la Constitució. La vicepresidenta no ha aclarit quan s’activarà ni en quins termes, com li demanava Albert Rivera, però sí que ha apuntat les línies mestre que l’inspiraran: “Recuperar l’autonomia [de Catalunya], garantir els drets de tots els catalans, tornar la calma i preservar la recuperació econòmica”.

També ha deixat clar que el Govern prendrà aquestes decisions des del consens amb una “gran majoria” del Congrés, és a dir amb el PSOE i Cs. “Més enllà de qualsevol altra qüestió, es tracta que els catalans i espanyols puguin confiar de nou en les institucions de Catalunya”, ha afegit Sáenz de Santamaría.