El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i el secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, han comparegut al Parlament després de la reunió telemàtica de la taula de partits per decidir els detalls de la campanya electoral de les eleccions del 14-F i les mesures de seguretat de la jornada electoral.

Segons Solé, la taula de partits ha pactat “prioritzar els actes telemàtics” durant la campanya electoral. No s’ha entrat en el debat, ha explicat Solé, de si els mítings han de ser o no sense públic. Una decisió que s’ha deixat en mans dels partits que, això sí, s’han compromès “a adaptar els actes perquè no es trenqui el confinament municipal”.

Precisament, com han de ser els mítings electorals de la campanya era un dels temes principals a tractar a la taula de partits en plena polèmica per la decisió de permetre trencar el confinament municipal per assistir-hi.

Tests d’antígens per als membres de les meses

Per al dia de les eleccions, una de les novetats que s’ha pactat és donar la possibilitat als titulars i primers suplents de les meses electorals de fer-se un test d’antígens. Salut es posarà en contacte amb ells i, si volen fer-se’l, hauran d’adreçar-se al seu centre d’atenció primària habitual. Els CAP rebran 60.000 tests addicionals. A més, s’ha decidit donar als membres de les meses mascaretes FFP2 el dia de la votació i no quirúrgiques com es plantejava inicialment.

Els membres de les meses també s’hauran de posar un equip de protecció individual el dia de les eleccions de les 19 a les 20 h, la franja recomanada perquè votin les persones positives de covid-19 i les que estan en aïllament preventiu. Se’ls donarà una bata, uns guants i una pantalla protectora. Segons ha explicat Ramentol, rebran una formació per garantir que saben utilitzar aquests equips.

No es vacunarà als membres de les meses

D’altra banda, Salut ha descartat vacunar els membres de les meses. Segons Ramentol “és obertament impossible” aconseguir que obtinguin la immunització ja que no hi ha temps de vacunar-los amb les dues dosis pertinents. A més, l’escassetat de vacunes a causa dels endarreriments en les entregues fa que no es consideri una prioritat vacunar-los.

“L’escenari del 14-F no és el més favorable”

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha reiterat que el govern continua sent partidari d’aplaçar les eleccions. “Fer-les el 14-F suposa mobilitzar 5,5 milions de persones en un escenari que no és el més favorable”. Ara bé, malgrat això, ha dit que garantiran “que els col·legis electorals siguin espais segurs”.