La conferència que va fer a l'inici d'any Jordi Hereu va ser la darrera vegada que va parlar del seu futur polític. Ho va fer amb tots els interrogants oberts sobre si continuaria com a alcaldable i a les portes d'un congrés en què el debat successori era inevitable... Va dir això: JORDI HEREU, president del Grup Municipal del PSC "Jo només us vull dir: jo estaré en cada moment per ajudar aquest projecte. Jo estaré per ajudar. I per tant crec que tenim molta feina i tots som molt necessaris." La presència d'Hereu impedia en alguns moments la possibilitat que sortissin possibles candidats. Jordi Martí, una de les veus del Grup Municipal, però també l'exsecretari general de l'Esport i amic d'Hereu, Albert Soler, i fins i tot la portaveu actual, Assumpta Escarp, havien dit amb la boca petita que no descartaven aquest càrrec... ASSUMPTA ESCARP, portaveu del Grup Municipal del PSC "Jo no he dit res, senzillament no he dit res." El 2010 i també el 2011 no han estat anys fàcils per al fins ara president de Grup. Va arribar a les eleccions enmig d'un camí d'espines. Amb errors a la motxilla com la Diagonal, amb les enquestes en contra, amb la direcció del PSC en contra i amb unes primàries en les quals no va partir com a favorit... Tot i així Hereu va guanyar Montserrat Tura i va optar així al duel amb Xavier Trias... Un duel que va perdre... JORDI HEREU, president del Grup Municipal del PSC "Barcelona ha optat per una candidatura de canvi." Hereu, de 47 anys, es va quedar com a líder de l'oposició, el primer exalcalde que ho ha fet. No s'hi va acabar d'acostumar mai. El darrer baròmetre municipal va demostrar que el PSC seguia sense mostrar símptomes de recuperació. Seguia en caiguda lliure i molts en el Grup Municipal opinaven que el relleu de la cara més visible del socialisme barceloní no es podia fer esperar.

Hereu abandona les seves responsabilitats com a cap de l’oposició en el consistori i també renuncia a l’acta de regidor. Així ho ha anunciat aquest divendres en la seva intervenció en la sessió inaugural del 10è Congrés del PSC de Barcelona.

El secretari general de la Federació, Carles Martí, era partidari d’ajornar el debat sobre el pròxim aspirant a l’alcaldia fins després de les eleccions primàries en què s’ha d’elegir el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. Però un sector ampli de la direcció del partit considerava necessària la retirada d’Hereu per fer visible la voluntat de renovació del partit. Un fet que es va reforçar en col·locar Pere Navarro al càrrec de primer secretari dels socialistes de Catalunya.

Hereu ha pres una decisió que obliga el PSC a trobar un nou candidat que assumeixi, en les properes setmanes, la presidència del Grup Municipal. Molts aposten per ocupar aquest lloc per l’exdelegat municipal de Cultura, Jordi Martí. Però sonen altres noms com el de l’exsecretari general de l’Esport, Albert Soler, o regidora de Seguretat anterior, Assumpta Escarp, que ha exercit un paper rellevant com a portaveu del Grup.