Falten exactament sis mesos per a les eleccions municipals del 2023 i a hores d’ara encara falten per conèixer algunes incògnites, especialment sobre els candidats que optaran a l’alcaldia de Barcelona. Què en sabem avui dia?

Els candidats ja coneguts són: Ernest Maragall per Esquerra Republicana, Ada Colau per Barcelona en Comú, Jaume Collboni pel PSC i Eva Parera per Valents. Ni Junts, ni el Partit Popular ni Ciutadans han escollit encara els caps de llista. Fa quatre anys, per aquestes dates faltaven per confirmar només els candidats del PP i la CUP. Per cert, que la CUP, sense representació actualment al consistori, també ha presentat la seva cap de llista per Barcelona, Basha Changue.

Els interrogants de Junts, Ciutadans i el PP

En el cas de Junts, Xavier Trias ha de dir si finalment fa la passa endavant per liderar de nou el partit. Trias es va acomiadar de la política l’abril del 2019, però el juliol d’aquest any va anunciar que no descartava ser-ne el candidat. La crisi al govern de Catalunya entre ERC i Junts ha fet posposar la decisió. També hi ha la incògnita sobre si Josep Maria Argimon serà el número dos de la llista de Trias. Argimon també ha de revelar la decisió en els pròxims dies.

Ciutadans està vivint una crisi interna a l’Ajuntament de Barcelona. La que era la candidata, Luz Guilarte, va dimitir després que el regidor Paco Sierra s’autoproclamés president del grup municipal. Amb un grup totalment renovat per la marxa de Celestino Corbacho i de Luz Guilarte, Sierra negocia amb l’organització del partit i demana que per escollir candidat hi hagi unes primàries, un diàleg que és complicat perquè el partit el vol expulsar i ha donat les negociacions per trencades.

Per la seva banda, el Partit Popular no té el relleu de Josep Bou totalment obert. Bou, que va encapçalar la llista el 2019 com a independent, va anunciar al juliol que no tornaria a ser candidat i va criticar el partit. En una entrevista al programa ‘bàsics’ va afegir que ni tan sols acabaria el mandat.

El calendari de les eleccions municipals 2023

Les eleccions municipals seran el 28 de maig del 2023, el quart diumenge del mes de maig, tal com marca la llei electoral, la LOREG. A l’abril, però, ja hi haurà una activitat electoral important: el dia 3 el Govern espanyol ha de convocar els comicis via decret i a partir d’aquí s’activarà tota la maquinària. Serà a finals d’abril del 2023 quan totes les candidatures i llistes ja estaran proclamades.

Totes les eleccions de Barcelona, a beteve.cat

Si vols saber quins han estat els resultats de totes les eleccions municipals celebrades des del 1979 i fins a l’actualitat a betevé n’hem fet un resum, amb les principals dades, gràfics i quins van ser els governs del mandat. També trobaràs els resultats per districtes i la participació en totes les cites electorals. Navega pels botons següents per fer les consultes.