La síndica ha presentat l’informe, ha alertat davant dels regidors de la situació de l’habitatge a Barcelona i ha demanat arribar al 15 % d’habitatge públic a la ciutat d’aquí al 2027. Ha posat l’accent en els 36.000 sol·licitants en espera d’un habitatge públic. “Fins ara només s’ha vist l’atenció posada als desnonaments i habitatges d’emergència, i hi ha una manca de resposta d’oferta pública per a la gent amb pocs ingressos que no tenen accés a l’habitatge privat”, ha dit Vilà.

Revisar l’ordenança de civisme

La síndica ha demanat una remodelació de l’ordença de civisme, perquè considera que el context actual és molt diferent al del 2005 quan es va aprovar. També demana millores en els procediments en les queixes del soroll, i recomana engegar una campanya per conscienciar sobre les molèsties dels vehicles sorollosos i els aires condicionats, i també intentar avançar la recollida de les escombraries més sorolloses.

En el transport públic demana més atenció als accessos de les estacions i vigilància i sol·licita avançar del títol de la T-16 cap a la T-18 per la manca d’ingressos dels joves. Recorda que cal prestar especial atenció joves i menors estrangers que no disposin de tutors responsables. I, en educació, aposta per seguir revisant criteris d’accés als centres i  revisar el model de tarifació social de les escoles bressol, valorant la renda de les famílies en el moment més proper a l’inici del curs.

L’oposició retreu al govern les queixes en habitatge i serveis socials

Els grups han agraït l’informe. El PDeCAT ha assenyalat que hi ha queixes que es repeteixen any rere any i que el govern municipal, tot i fer-ne bandera, no ha treballat prou en l’atenció dels serveis socials municipals i els de l’habitatge. El Partit Popular ha lamentat l’augment de queixes sobre habitatge i ha acusat l’alcaldessa de no fer-hi res. Ciutadans ha estat crític també amb l’actuació del govern de Colau i ha demanat a la síndica indicacions per reconduir la situació perquè els serveis socials millorin en eficàcia.

El PSC, d’altra banda, aferrant-se a l’informe, ha demanat al govern que reclami a les administracions competents els problemes que afecten els ciutadans i sobre els quals l’Ajuntament ha de treballar tot i no tenir-ne les competències. Els republicans, afectats per l’actualitat política catalana, han dirigit un missatge de suport als qui han acudit a la síndica per millorar la seva situació. La CUP ha acusat la sindicatura de ser una institució “buida de contingut i sense capacitat de fer una intervenció real i efectiva per capgirar les condicions dels ciutadans”.

El govern agraeix l’informe “realista i lluny del catastrofisme”

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha agraït a la síndica la radiografia realista i feta a peu de carrer, exigent del govern de la ciutat”. Pisarello ha assegurat que l’informe “s’allunya del catastrofisme que a vegades hem vist en aquest consistori”, ha dit als grups del ple. Pisarello ha destacat la crítica rigorosa, i també amb la resta d’administracions. De fet, ha recordat que la situació del mercat del lloguer es deu a la llei estatal d’arrendaments urbans.