L’informe del síndic recull els fets ocorreguts des del 15 de setembre i fins al 2 de novembre, abans i després de la celebració del referèndum. Ribó ha recordat que la llei estatal estableix uns principis “d’intervenció mínima i proporcional” com a resposta a la convocatòria d’un referèndum i ha acusat l’Estat d’haver vulnerat diversos drets, entre els quals el de llibertat d’expressió o de manifestació. El síndic ha fet una crida al diàleg i ha lamentat que el discurs del rei després de l’1-O no tingués “ni una paraula” en aquesta direcció.

En les intervencions dels grups parlamentaris, Antoni Morral (JxC) ha qualificat l’1 d’octubre com el capítol més evident que “aquesta és una causa d’un estat contra la llibertat d’un poble”. Des d’Esquerra, Adriana Delgado ha sentenciat que si l’Estat “ens vol impedir votar, hem d’estar al costat de la democràcia“.  Per Vidal Aragonés (CUP), l’1 d’octubre va significar “una autèntica voladura de l’estat de dret”. Joan Josep Nuet, de Catalunya en Comú – Podem, ha afegit que “no hi va haver proporcionalitat” i ha advertit els independentistes que utilitzar l’1 d’octubre “per implantar polítiques que no tenen suport social és un error”.

Des del bloc unionista, Carlos Carrizosa (Cs) considera que l’informe de Ribó evadeix algunes qüestions que afecten l’actuació dels partits independentistes i per això li ha etzibat que “està cec i sord per a tot allò que no sigui el procés”. Assumpta Escarp, del PSC, ha repartit responsabilitats entre l’Estat i la Generalitat afirmant que “hi ha responsables de les actuacions policials però també hi ha responsables de mantenir un referèndum il·legal“. El diputat del PP Santi Rodríguez ha dit irònicament que Ribó exerceix com a “síndic de l’univers” perquè, consideren, està valorant actuacions fora de les seves competències, i li ha demanat que renunciï al càrrec per “recuperar la credibilitat de la institució.”