També està en contra de les restriccions imposades per part de la Junta Electoral a determinats mitjans de comunicació o la prohibició de determinades manifestacions, com la d’Els Avis i Àvies per la Llibertat, una concentració prohibida en aquest cas per la Junta Provincial de Tarragona.

Rafael Ribó, a més, obrirà diverses actuacions “per garantir la defensa dels drets dels ciutadans davant el 21-D”. Demanarà que tots els candidats puguin dur a terme la campanya amb normalitat per tal que es garanteixi una igualtat de condicions.

El síndic també ha anunciat que investigarà el web del Ministeri de l’Interior “per determinar si pot ser classificada com a mecanismes per incitar la catalanofòbia”. Ho estudiarà després que el ministeri hagi inclòs un apartat específic en la seva pàgina per denunciar delictes d’odi a Catalunya.

Sobre l’1 d’octubre, Ribó ha reiterat la necessitat d’obrir investigacions parlamentàries en el marc del Parlament i el Congrés sobre l’actuació policial durant les votacions. Ha recordat que el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, s’hi va comprometre davant el secretari general del Consell d’Europa.

Sobre el 155, a banda d’alertar que la seva aplicació està paralitzant la tasca ordinària del síndic, Ribó també ha assegurat que la destitució del govern català a través de l’aplicació de l’article “podria transgredir el mateix ordenament jurídic espanyol, atès que cap precepte de la Constitució espanyola (ni tan sols l’article 155) no preveu que es pugui prendre una mesura d’aquesta naturalesa.