L’estrena del síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, al ple de l’Ajuntament ha generat un debat crispat. Bondia hi ha presentat l’informe anual, el seu primer en el càrrec, i ha rebut l’esbroncada d’alguns grups municipals per la proposta que va fer d’habilitar espais per fer botellots, però també se li ha recriminat falta d’independència. El síndic ha defensat poder obrir debats i fer propostes.

Accepto les crítiques i intentarem fer millores, però seguirem fent política de drets humans de proximitat
David Bondia, síndic de greuges de Barcelona

Les intervencions més dures han arribat des de Ciutadans i Valents, grups que no van donar suport al nomenament del síndic. Luz Guilarte (Cs) ha dit que Bondia és “el síndic de Colau” i l’ha instat a parlar “dels temes que ens importen” si vol ser creïble. Des de Valents, Eva Parera ha retret al síndic que anunciï mesures com si estigués al govern i ha sentenciat que “no fa cap favor a la ciutadania”.

Més subtils han estat les paraules de la socialista Laia Bonet. La tinenta d’alcalde ha dit que la Sindicatura és “una institució consolidada” i ha recomanat a Bondia ajudar el consistori en l’escolta constant de la ciutadania per “resoldre problemes i no crear-ne”, en al·lusió a la polèmica dels botellots. Des de Junts, Neus Munté ha dit que la proposta va ser “desencertada” i que “no és l’opció més òptima per promoure entre els joves”.

Colau surt en defensa del síndic

L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat respecte a la Sindicatura de Greuges i ha instat els grups a no fer “afirmacions lleugeres sobre la no independència” de Bondia. També ha remarcat que l’alcaldessa no intervé en la tria del síndic perquè és un debat entre els grups i ha recriminat que es vulgui contraposar síndics entre si. El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha demanat “un vot de confiança” per Bondia.

El síndic no és ni del govern ni de l’oposició. És una eina al servei de la defensa dels drets de la ciutadania
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Per contrarestar les crítiques, la portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha recordat que Bondia va ser escollit amb el suport de 33 regidors dels 41 de l’Ajuntament. Sobre la polèmica dels botellots, ha demanat “més política amb els joves i menys criminalització fàcil”. Lluny de les crítiques, el popular Josep Bou ha dit que estaran atents a les propostes que es facin sobre botellades perquè siguin “respectuoses” amb l’oci nocturn i l’espai públic”.

En la rèplica, David Bondia ha recomanat als grups llegir-se l’informe sobre els botellots i no quedar-se amb els titulars dels mitjans de comunicació. El síndic ha defensat poder fer actuacions d’ofici i ha negat que la proposta de les botellades fos una mesura de govern. També s’ha mostrat obert a col·laborar amb tots els grups i aconseguir el consens que no va tenir en el seu nomenament. Vist el debat, ha reclamat un ple extraordinari per presentar i debatre l’informe anual.