Un any després de l’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, el llaç groc s’ha convertit en tot un símbol per reclamar-ne la llibertat i la de la resta de catalans empresonats. L’elecció del color groc i del llaç es va gestar l’endemà de la detenció dels líders de les entitats sobiranistes. L’ANC estava reunida per organitzar la manifestació de les espelmes de rebuig a l’empresonament i els responsables van acordar que s’havia d’escollir un símbol de protesta per demanar-ne l’alliberament.

Felip V va prohibir el llaç groc el 1704

La tria d’aquest color i d’aquest objecte obeeix a raons simbòliques i també pràctiques. Pel que fa a utilitat, és un color fàcil de veure i de reconèixer, és el color de l’ANC i a més ja existia una emoticona a les xarxes socials amb el llaç groc que permetia fer-ne difusió de manera gràfica. Pel que fa a les referències històriques, es va optar per aquest llaç perquè ja el 1704, durant la Guerra de Successió, Felip V va prohibir-lo. La raó és que en aquella època els partidaris de la casa del rei Borbó tenien el color blau com a representatiu de la casa reial i els Àustria, els seus antagonistes, lluïen llaços grocs als barrets. Un cop es van prohibir, Felip V va arribar a afusellar desenes de catalans per aquell símbol.

barret austriacista amb un llaç groc

A Catalunya també es va fer servir en la Diada del 1934 per reclamar la llibertat dels presos nacionalistes i el 2014 se’n van penjar al carrer per donar suport a la celebració de la consulta sobiranista del 9-N.

La cançó de l’empresonat i el llaç groc

Un altre referent de les entitats per escollir el llaç groc com a símbol va ser la cançó del 1973 ‘Tie a yellow ribbon round the old oak tree’ (“Lliga un llaç groc al voltant del roure vell”), de Tony Orlando & Dawn. La cançó explica la història d’un empresonat que escriu a la seva estimada per tal que lligui un llaç groc en un gran roure que té al patí de casa en cas que ella l’esperi en el moment que surti de presó.

Els precedents més llunyans

Les primeres referències del llaç groc es remunten al segle XVII. Durant la Guerra Civil anglesa l’exèrcit del Parlament ja portava cintes i franges grogues. Anys més tard els colons anglesos van portar aquest símbol als Estats Units. De fet, durant la Guerra de Secessió nord-americana les dones dels soldats de cavalleria de l’exèrcit de la Unió es lligaven un llaç al cap quan els soldats marxaven a la guerra com a mostra de fidelitat. Hi ha una pel·lícula que parla d’aquestes històries que es diu ‘She wore a yellow ribbon’ (“Ella lluia un llaç groc”), dirigida per John Ford i protagonitzada per John Wayne i que aquí es va traduir com ‘La legió invencible’.

pel·lícula yellow ribbon

Altres significats del llaç groc

El llaç groc també s’ha utilitzat en moltes altres ocasions. És el símbol internacional de suport als afectats d’espina bífida i d’endometriosi. I la història ens ha deixat imatges que recorden molt les que hem vist als carrers de casa nostra. Per exemple, per donar suport als soldats de l’exèrcit nord-americà a les guerres de l’Iraq i de l’Afganistan i també durant la Guerra del Vietnam i la crisi d’ostatges a l’ambaixada nord-americana de Teheran del 1981. També el 2007 es van fer servir en un cas molt mediàtic: la desaparició de la nena anglesa Madeleine McCann. I el 2014 es van utilitzar a Corea del Sud pel naufragi d’un vaixell que va deixar més de 300 morts. Aquell any, a Hong Kong el groc es va convertir en tot un símbol de l’anomenada revolució dels paraigües, amb 79 dies de protestes reclamant més drets per a la ciutadania.

homenatge llaços grocs corea naufragi