La sentència ha marcat l’ofrena floral en record de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, afusellat per les tropes franquistes al Castell de Montjuïc ara fa 79 anys.  L’acte d’homenatge ha començat al Fossar de Santa Eulàlia i després s’ha traslladat al Fossar de la Pedrera, on està enterrat el que va ser l’únic president escollit democràticament i afusellat a la història d’Europa.

Torra: “Ho tornarem a fer”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha remarcat la perseverança del govern després de la sentència del Suprem. “Ho tornarem a fer”, ha advertit novament. Acompanyat de tots els membres del govern, excepte del conseller d’Interior, Miquel Buch, el president de la Generalitat ha assegurat que mai no defalliran en l’exercici del dret a l’autodeterminació. També ha exigit al Govern espanyol que reconegui el “crim d’Estat” que es va cometre contra el president Lluís Companys per fer “justícia”.

Torrent reclama “llibertat, amnistia i referèndum”

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha participat en l’ofrena a Companys. Torrent ha dit que si no van poder destruir els vells ideals que defensava l’expresident, ara tampoc no podran. Durant els parlaments ha defensat la voluntat del poble de poder decidir el seu futur, “l’endemà d’una sentència injusta” que ha generat “ràbia”. Per Torrent, però, davant d’aquest moment “extremadament dur” s’ha d’encarar la nova etapa, “no només amb el lament, sinó també amb llibertat, l’amnistia i el referèndum“.

Torrent a l'ofrena floral a Companys

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha participat en l’ofrena floral, encapçalant la delegació de l’Ajuntament. També l’expresident de la Generalitat, José Montilla, ha fet una ofrena en solitari a Companys.