El debat s’ha fet entorn dues proposicions, una del PDeCAT i una altra de Ciutadans, que finalment s’han aprovat amb el suport de la majoria dels grups i amb l’abstenció de la CUP. El govern ha donat suport a la proposta de Ciutadans, que insta, entre altres punts, a ampliar el servei d’higiene per a les persones sense sostre al Pla de lluita contra el sensellarisme, que recentment ha ampliat els horaris.

En el cas de la proposició del PDeCAT, el govern s’ha abstingut, perquè els demòcrates no han acceptat afegir a la proposta que la Generalitat i l’Estat se sumin a la feina per atendre les persones sense llar. Això ha fet que la tinenta d’alcalde, Laia Ortiz, hagi lamentat la manca d’estratègia de país i que “es deixi Barcelona sola en la lluita contra aquesta problemàtica”. Ortiz ha recordat que s’està fent un esforç sense precedents amb una inversió que ha passat dels 26 als 35 milions d’euros. I ha retret a la Generalitat que posi a la venda pisos que té en propietat a la ciutat, mentre el PDeCAT reclama a l’Ajuntament augmentar els habitatges per al programa Housing first.

Fandos ha acusat el govern de fer política constantment i acusar les altres administracions sense fer la feina que els pertoca com a ajuntament. La regidora demòcrata ha retret a Ortiz les declaracions de l’alcaldessa sobre el president investit, Joaquim Torra, i ha assegurat que això allunya del consens els grups de l’Ajuntament.

La picabaralla arriba l’endemà que l’Ajuntament fes públiques unes dades segons les quals un 47 % dels sensesostre atesos per primera vegada a la ciutat durant el primer trimestre del 2018 feia menys de tres mesos que vivien a la ciutat. Segons el consistori, l’arribada d’aquestes persones, sumada a la precarietat laboral i el preu del lloguer, saturen els centres d’acollida.