L’han citat arran de l’agressió a treballadors del metro que hi va haver el passat 5 de maig en què una quinzena de grafiters van agredir diversos empleats que es trobaven a l’interior d’un comboi de la L3 pel llançament de pedres contra la cabina del maquinista. El regidor del PdeCat, Jordi Martí, ha remarcat que no és l’únic cas d’acte vandàlic als transports públics i en aquest sentit ha clamat que “la gent se sent insegura” al metro i ha denunciat que “els treballadors van quedar desatesos i desemparats” davant l’agressió. En el mateix sentit s’ha pronunciat Jordi Coronas, d’ERC, que ha qualificat els fets de “greu i absolutament intolerables perquè és reiterat i és un fenomen que va a més”. De la seva banda, Carmen Andrés, del PSC, ha denunciat que la Guàrdia Urbana no té recursos suficients per actuar i prevenir actes vandàlics i ha demanat un model de seguretat.

Pel que fa Ciutadans, també ha demanat la compareixença de Recasens per donar explicacions sobre accions incíviques com ara pintades a l’espai públic. La presidenta del grup municipal Carina Mejías ha demanat que es posin més mesures per evitar-les perquè els “preocupa l’incivisme generalitzat al metro”. En aquest sentit, Àngels Esteller, del PP, ha demanat que s’apliqui amb més intensitat l’ordenança de civisme. Una ordenança que Maria Rovira, de la CUP, ha dit que volen derogar perquè “criminalitza el col·lectiu dels grafiters, la pobresa, la dissidència política i la llibertat d’expressió”.

Recasens: “Ajudeu-me a reclamar a Madrid que obri l’aixeta per fer funcionaris de la Urbana”

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha qualificat els fets del metro de “greus i inacceptables” però ha deixat clar en diverses ocasions que no té competències en la seguretat al metro perquè és una qüestió d’àmbit metropolità. Per això, ha demanat la implicació de la resta d’administracions. “Lideratge sí, però ha de ser conjunt, No pot ser que el lideratge només sigui de l’Ajuntament de Barcelona”, ha dit Recasens, que ha demanat als grups que l’acompanyin a Madrid a reclamar més recursos per a la Guàrdia Urbana i un model de seguretat per a tot Catalunya.

Durant la seva compareixença, Recasens també ha parlat de l’article 155 de la Constitució i ha afirmat que “té la seva influència amb el que està passant en matèria de seguretat a Catalunya”. Ho ha dit en referència a l’augment de manifestacions al carrer, a més del creixement del turisme “que s’emporta recursos policials que són limitats”.