L’Ajuntament de Barcelona ha obert al barri de Torre Baró una nova consulta del servei de dentista gratuït per a persones vulnerables. És el segon centre que es posa en marxa i que s’afegeix al que funciona des del 2018 al carrer de Viladomat. Aquesta primera consulta ha atès fins ara 2.080 pacients, derivats principalment pels Serveis Socials. El 37 % dels usuaris venien de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó, que ara seran dirigits a la consulta de Torre Baró.

Entre els dos centres, l’Ajuntament hi invertirà cada any prop d’un milió d’euros. En total, hi treballen 22 professionals. L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que “Barcelona és pionera en aquest servei” i ha insistit a reclamar a la Generalitat que l’atenció bucodental formi part de la cartera de serveis de Salut. Les consultes volen atendre persones que no anaven mai al dentista per motius econòmics. El 76,2 % venen derivades pels Serveis Socials, el 18,5 % d’algun servei social especialitzat i, el 5,2 % restant, d’algun Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències.

El dentista municipal, al 2022

A banda d’aquests serveis gratuïts, l’Ajuntament continua els tràmits per obrir una consulta de dentista municipal que ofereixi preus més econòmics que les clíniques privades. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que s’està a punt de tancar un acord amb un local disponible per obrir la consulta el 2022. El projecte el va aprovar el plenari a principis del 2019, però un recurs judicial del Col·legi d’Odontòlegs el va aturar amb mesures cautelars.

El mes de març, el consistori va signar un conveni amb l’Hospital Sant Joan de Déu per obrir al barri de Sarrià un dentista gratuït per a infants vulnerables i persones adultes sense llar. També es va acordar amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD) descomptes en un centenar de dentistes per als usuaris de la Targeta Rosa i la targeta Barcelona Solidària.