La plataforma unionista, que no va participar dilluns a la manifestació, ha celebrat avui la hispanitat omplint la platea del Teatre Victòria amb mig miler de persones. El lema de la convocatòria "l'Espanya que ens uneix" ha estat ben present en la posada en escena i també en els parlaments. Societat Civil Catalana no vol la independència perquè, diu, és un mal negoci per als catalans. El nou president de l'entitat ha denunciat l'apropiació de Catalunya per part dels secessionistes i ha celebrat el resultat del 27-S. RAFAEL ARENAS, president de SCC "El resultat de la confrontació és que som nosaltres els que hem guanyat el seu plesbicit." A l'acte hi ha assistit membres destacats del PP, Ciutadan's i també del PSC. XAVIER GARCÍA ALBIOL, diputat electe del PPC "A diferencia de otros que lo que pretenden es separar y dividir entre catalanes buenos y malos." MATÍAS ALONSO, secretari general de C's "Lo que se commemora és la fiesta de la libertad, igualdad, y la fiesta de una nación libre y soberana en pleno siglo XXI en Europa." DAVID PÉREZ, diputat electe del PSC "Nosaltres compartim el projecte de l'Espanya que ens uneix i es tracta de trobar aquells elements que ens poden unir i fer una Espanya en la que tothom se senti a gust." La plataforma unionista també ha rebut el suport explícit de personalitats de la cultura, ja sigui a través de missatges enregistrats, o directament a l'escenari. En l'acte Societat Civil Catalana ha deixat clar que continuarà treballant per la unitat d'Espanya, i que no es tracta de vèncer si no de convèncer els independentistes que estan equivocats. Us ho ha explicat des del Teatre Victòria, Sílvia Gutiérrez.

En la seva intervenció, el president de SCC, Rafael Arenas, ha insistit que els catalans no són “la societat de cartró pedra que venen els separatistes” i ha demanat als assistents que treballin per traslladar als catalans que el projecte de Catalunya dins d’Espanya és “la clau del futur”.

El vicepresident de l’entitat, Joaquim Coll, ha afirmat que “Catalunya és Espanya, naturalment” i que “el full de ruta del separatisme és una autèntica provocació”. Tot i així, els organitzadors han insistit que no volen “vèncer sinó convèncer” els independentistes i que “cal reafirmar els vincles que ens uneixen amb el conjunt dels espanyols”.

Matias Alonso, secretari general de Ciutadans, ha defensat que l’acte és una “és la festa de la llibertat” mentre que el diputat socialista David Pérez ha explicat la seva presència “perquè compartim el projecte de suma”. Per la seva banda, Xavier García Albiol, del Partit Popular, ha assegurat que “Artur Mas només pot dialogar amb els partits unionistes o portarà a Catalunya al suïcidi econòmic”.

Diversos intel·lectuals i escriptors han pres la paraula a l’acte. Núria Amat ha parlat d’una “plaga separatista” i ha assegurat que les persones contràries a l’independentisme a Catalunya han estat deixades de banda pels mitjans de comunicació i les organitzacions subvencionades per la Generalitat. Ignacio Martínez de Pisón ha asseverat que “el nacionalisme aspira a construir-se un passat sense taques, i el que sobra ho llança en un abocador anomenat Espanya”. També han intervingut en l’acte, a través de petits vídeos que s’hi han projectat, el periodista Xavier Sardà, el jurista Francesc de Carreras o els escriptors Carmen Posada i Andreu Jaume.

L’acte se celebra tres setmanes després de la dimissió de Josep Ramon Bosch com a president de Societat Civil Catalana, que ha estat rellevat per Rafael Arenas. Bosch va deixar el càrrec dies després que un jutjat obrís diligències contra ell arran d’una querella per suposades injúries i amenaces a independentistes.