El senador d’ERC Santiago Vidal ha presentat aquest divendres, voluntàriament a la direcció del partit, la dimissió com a senador “per no ser cap obstacle per al procés” sobiranista, segons ha indicat la formació republicana en un comunicat. Les paraules de Vidal, fetes al novembre en un cicle de xerrades, havien desfermat una tempesta política, perquè asseguraven que la Generalitat tenia de forma il·legal les dades fiscals dels catalans i que estava investigant els jutges que treballen a Catalunya.

Vidal s’ha justificat tot afirmant que les declaracions eren en un to col·loquial i que l’únic que intentava fer era ser didàctic amb el procés. Malgrat tot ha afirmat que “preses en la seva literalitat no s’ajusten a la realitat”. Tant l’executiu català com ERC ja han desmentit les declaracions de Santiago Vidal.

La fiscalia ordena investigar les declaracions

Minuts abans, la Fiscalia General de l’Estat ha ordenat a la Fiscalia Superior de Catalunya que obri diligències d’investigació sobre les declaracions de Santi Vidal. Segons una nota que ha fet públic el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, les manifestacions de Vidal fan referència a actuacions que “si fossin certes suposarien una greu vulneració dels drets dels ciutadans“, i per aquest motiu ha ordenat al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que obri diligències per “investigar els fets, en defensa de la legalitat, del respecte a les institucions constitucionals i en tutela dels drets fonamentals dels ciutadans”.