Amb tots els territoris de l’estat avançant en el pla de desescalada, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha obert la porta aquest diumenge a escurçar la durada de les fases, fixada en 14 dies. Illa ha dit que el pla de desconfinament és “gradual, asimètric i flexible” i que “s’està estudiant si hi ha opcions de modificar els períodes de temps de les fases” sempre que l’evolució de la pandèmia per coronavirus en els diferents territoris ho permeti.

El ministre ha fet aquestes declaracions hores després que Pedro Sánchez anunciés a la reunió amb els presidents autonòmics que “en els propers dies diverses autonomies podrien quedar fora de l’estat d’alarma”, tot i que no ha transcendit quines comunitats serien. Sánchez ho ha condicionat també a l’evolució sanitària.

L’objectiu del Govern espanyol és tenir en marxa l’estat d’alarma “el mínim temps necessari”, ha assegurat Illa, que ha afegit que ara per ara aquest horitzó està fixat a “finals de juny o començaments de juliol”.

El responsable de Sanitat ha explicat que fins a l’anomenada “nova normalitat” no està prevista la mobilitat entre províncies, tot i que ha reconegut que es podrien plantejar els moviments entre zones que hagin passat a la fase 3, com han demanat al Govern espanyol diversos territoris. En aquest sentit, Illa ha volgut deixar clar que durant la desescalada preval “el procés de cogovernança” amb les comunitats autònomes.

Centrats en el turisme

El que sí que ha quedat clar a la roda de premsa dels ministres del Govern espanyol és que els esforços de l’executiu estan centrats ara a reactivar en la mesura que sigui possible per qüestions sanitàries el turisme, un sector que, segons la ministra portaveu, María Jesús Montero, representa el 12 % del PIB espanyol. Després que Sánchez anunciés aquest dissabte que preveia l’arribada de turistes internacionals al juliol, Montero ha reconegut que es buscaran “circuits segurs molt ben diferenciats” i es treballarà amb Europa per acordar “protocols per als desplaçaments, especialment els que es produeixin per via aèria.”