(ACN) La defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ha presentat aquest divendres un escrit davant del Tribunal Suprem per demanar permís per fer campanya durant els recessos del migdia del judici o abans de l’inici de les sessions del judici oral. Els tres candidats de les llistes de Junts per Catalunya (JxC) a les eleccions del 28-A demanen poder concedir entrevistes als mitjans de comunicació, gravar espots electorals i concedir rodes de premsa durant el període de campanya.

L’escrit, presentat per l’advocat Jordi Pina, sol·licita, de fet, que tots tres puguin participar en actes de campanya “custodiats” per forces de seguretat de l’Estat, però “subsidiàriament” planteja aquestes altres opcions.

La defensa dels tres candidats, en presó preventiva a Soto del Real, ha presentat aquest escrit després que aquest dijous el tribunal hagi desestimat deixar-los en llibertat, i ha apel·lat a la Llei orgànica general penitenciària, la Constitució, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea per demanar que se’ls permeti participar en la campanya “en l’exercici dels seus drets de la màxima igualtat possible amb la resta de candidats”.

Conjugar la presó provisional amb el dret dels candidats

En l’escrit, discrepen amb el tribunal perquè consideren que la situació de privació de llibertat “restringeix greument el dret a la participació política dels acusats”, motiu pel qual demanen mesures per “mirar de conjugar la situació de presó provisional” dels candidats “amb el seu legítim dret a concórrer com a candidats a les pròximes eleccions generals”. En aquest sentit, també apel·la al “dret a la presumpció d’innocència”, previst a la Constitució, i cita jurisprudència del Tribunal Constitucional.

Pina també ha apel·lat a la “conveniència de garantir” que, per a la seva “credibilitat interna i internacional”, el procés electoral es pugui fer “amb la màxima normalitat possible, fet que exigeix que els diversos candidats puguin fer arribar des de la igualtat el seu programa electorals als ciutadans espanyols”.

Permisos “custodiats per les forces de seguretat”

Així, la defensa de Sànchez, Turull i Rull sol·liciten que el tribunal els autoritzi per tenir permisos durant la campanya per anar a actes de la seva candidatura “custodiats si fos necessari per les forces de seguretat de l’Estat”, inclosos “els debats electorals als quals siguin convidats pels mitjans de comunicació”.

En cas que no s’accedeixi a aquesta petició, la defensa reclama que es permeti a Sànchez, Turull i Rull que puguin atendre durant el període de campanya, en els recessos del migdia o bé abans de començar les sessions, les entrevistes sol·licitades pels mitjans de comunicació, que puguin gravar espots electorals per poder “arribar al màxim d’electors durant el període de campanya” també durant els recessos i que puguin concedir rodes de premsa.

En aquest sentit, la defensa recorda que la Junta Electoral ha disposat els plans de cobertura de la CCMA i RTVE i que en els dos casos preveuen fer entrevistes, tant a la ràdio com a la televisió.