El Govern espanyol ha encarregat una reforma del Codi penal que, segons ha publicat aquest diumenge ‘La Vanguardia’, podria suposar una rebaixa de les penes als polítics presos de l’1-O. Segons la informació, la intenció de Pedro Sánchez és aprovar la reforma abans de les pròximes eleccions catalanes, que podrien produir-se a principis del 2021. De fet, l’executiu ja va anunciar a principis d’aquesta legislatura el canvi al Codi penal per actualitzar el delicte de sedició.

Aprovació per via ràpida

La reforma proposada s’aprovaria per la via ràpida —sense passar per la Comissió de Justícia— i també inclouria modificacions menors sobre qüestions com el maltractament animal. L’objectiu és que aquests aspectes ajudin al consens parlamentari perquè es pugui tramitar ràpidament. D’aquesta manera, el Govern considera que l’avantprojecte de llei podria aprovar-se al Consell de Ministres, abans del desembre. Posteriorment, una vegada al Congrés seria possible aprovar-ho al ple en lectura única.

Aragonès aposta per una llei d’amnistia

Per la seva banda, el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, ha assegurat que la millor manera de desjudicialitzar el procés és una llei d’amnistia i no la reforma del Codi penal: “Una amnistia s’aprova mitjançant una llei, no és la modificació del Codi penal que el Govern espanyol diu que està treballant”, ha afirmat. A més, ha recordat que una llei d’amnistia permet no només que els presos surtin al carrer, sinó també que els exiliats puguin tornar i es tanquin les causes obertes.

El vicepresident també ha assenyalat que “si es vol canviar el Codi penal és perquè en el fons es reconeix que la situació actual és injusta”, amb “una causa política”. Per aquest motiu, ha insistit en la necessitat d’una “resposta política” a través de la llei d’amnistia.