El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

(ACN) El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, serà el nou ministre de Política Territorial i Funció Pública en substitució de Carolina Darias, que relleva Salvador Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat. La Moncloa ha confirmat el canvi de peces puntual per la sortida d’Illa, que es dedicarà plenament ja a la campanya per la presidència de la Generalitat, que començarà aquest dijous a la nit. Iceta prometrà el càrrec aquest dimecres davant el rei Felip VI a La Zarzuela i està previst que rebi la cartera de mans de Darias el mateix dimecres al migdia.

Iceta ocupa d’aquesta manera una responsabilitat que ja havia tingut la presidenta actual del Congrés, Meritxell Batet, durant la primera etapa del mandat de Pedro Sánchez. El canvi de fitxes deixa novament en mans del PSC un ministeri que ha de ser clau en la segona volta de la legislatura en l’engranatge entre l’executiu espanyol i el govern que surti de les urnes del 14-F.

Iceta —que ja havia sonat anteriorment com a ministre del govern de Sánchez i que va veure frustrada l’operació per ser president del Senat— té sobre la taula la reactivació de la taula de diàleg. La seva predecessora —juntament amb Sánchez, Calvo, Ábalos, Montero i Illa— va participar en l’única reunió que s’ha celebrat fins ara, el febrer del 2020.

Sánchez descriu Iceta com a “home d’acord”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descrit Miquel Iceta com a “home d’acord i de concòrdia” en la compareixença en què n’ha anunciat el nomenament com a ministre de Política Territorial aquest dimarts a la tarda. Sánchez ha dit que el primer secretari del PSC és un “estudiós de la política”, una persona “d’idees”, i ha confiat que contribuirà a “construir consensos”.

Segons Sánchez, tant Darias com Iceta “coneixen molt bé els àmbits en què ara desenvoluparan la seva tasca”. El president ha dit que “els avalen la seva experiència i les seves qualitats” i compten “amb tota la meva confiança”. Sánchez ha apuntat que el reajustament en el seu executiu amb la sortida d’Illa és “mínim”.