El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat dimarts no començarà a Catalunya (dilluns a Espanya) cap “desescalada” del confinament, i ha fet una crida a començar una “desescalada política”. Una resposta a les crítiques del president català, Quim Torra, i també a altres presidents de comunitats autònomes, amb qui s’ha reunit aquest matí. Sánchez ha dit que “les crítiques són benvingudes” però que davant “nivells de tanta incertesa” el Govern espanyol ha d’actuar amb molta rapidesa. Per això demana “superar les diferències entre dirigents per tornar a engegar el país”.

El president espanyol ha assegurat també que la fi de l’aturada de les activitats no essencials la fa tenint en compte “única i exclusivament el criteri dels científics”. Un argument que ha dit després d’explicar que les mesures que prenen no obeeixen només a la situació de la crisi sanitària, sinó també a les crisis econòmiques i socials.

El cap de l’executiu també ha garantit que els Pactes de la Moncloa que promou no suposaran cap intent de recentralització de competències i s’ha compromès a deixar enrere “els retrets, les paraules gruixudes i el llenguatge agressiu” per treballar en un pla de “reconstrucció econòmica i social”.

Sobre la decisió de la Unió Europea de desbloquejar les ajudes de mig milió d’euros per la crisi del coronavirus, Sánchez l’ha valorada com a primer pas tot i que no “satisfà les nostres demandes”. Ha aprofitat per tornar a demanar que Europa faci una nova versió del Pla Marshall pel coronavirus.