Sánchez

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat als presidents autonòmics aquest diumenge la necessitat d’aprovar “una última i definitiva pròrroga de l’estat d’alarma” per contenir encara més l’expansió coronavirus. Segons Sánchez, la sisena pròrroga serà de quinze dies -fins al 21 de juny- i serà més “lleugera” que les anteriors.

El president espanyol ha explicat que les autonomies recuperaran la “plena governança” per gestionar la desescalada en la fase 3 cosa que serà, previsibliment, a partir del 8 de juny en la major part del territori espanyol. L’anunci es produeix després que aquest dissabte ERC anunciés la seva intenció d’abstenir-se en la sisena pròrroga de l’estat d’alarma a canvi del retorn de competències a les comunitats autònomes.

Segons Sánchez, un cop entrada en la fase 3, acabaria el període de cogovernança que ha imperat durant la crisi per donar pas a un període de governança plena de les comunitats autònomes. Això vol dir que podran decidir la durada de les fases i recuperar les seves competències en salut. L’únic que quedarà en mans del Govern espanyol serà la regulació de la mobilitat, ha precisat Sánchez.

Reactivar el turisme i l’automoció

El president espanyol ha explicat que els esforços de l’Estat se centraran ara en la recuperació econòmica i social de país que es pot allargar durant “dos anys”. En especial, es posarà èmfasi en els sectors més castigats com són el turisme, el comerç, el transport i l’automoció. Sobre el turisme, Sánchez ha dit que es tracta “d’un sector clau per a la reactivació econòmica” i que l’objectiu és que els visitants puguin arribar al país a partir de l’1 de juliol “amb totes les garanties de seguretat”.

En mig de la polèmica per l’anunci de Nissan d’abandonar Catalunya, Sánchez ha anunciat un pla de reactivació per al sector de l’automoció -que representa un 10 % del PIB- que aprovarà properament el Consell de Ministres. El programa vol aconseguir que el sector es transformi cap a una mobilitat més neta i això passa, segons Sánchez, per potenciar la renovació del parc de vehicles i augmentar la inversió en el sector per tal de modernitzar-lo i augmentar-ne la competitivitat.