El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que té la intenció d’aprovar un “fons especial no reemborsable de 16.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes. L’objectiu d’aquesta ajuda, segons Sánchez, és promoure la “reconstrucció social i econòmica” i evitar que “cap comunitat autònoma no es quedi enrere amb independència de l’impacte de la pandèmia a cada territori”.

Sánchez ha detallat que 10.000 milions d’euros serien per a despeses sanitàries, 1.000 per despeses socials i 5.000 per la caiguda de l’activitat econòmica. Aquesta proposta el president espanyol la traslladarà aquest diumenge en la nova reunió de presidents de comunitats autònomes. Les xifres d’aquesta ajuda es queda molt lluny dels 4.000 milions d’euros només per a Catalunya que havia demanat el govern català. El vicepresident del govern català, Pere Aragonès, ha dit que aquesta ajuda hauria d’arribar immediatament i no tenir cap condicionament sobre en quines àrees han d’anar a parar els diners.

Sobre el desescalament per províncies que hi ha previst, Sánchez continua defensant aquesta divisió territorial tot i les crides des de Catalunya perquè es  faci per regions sanitàries. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit en una entrevista a Rac1, que està convençuda que Sànchez acabarà acceptant la divisió per regions sanitàries. El president de la Generalitat, Quim Torra, a la mateixa emissora, ha dit que no té cap informació sobre una possible desescalada que no estigui organitzada per províncies.

Crisi econòmica fins al 2023

El president espanyol també ha reconegut que el “cataclisme” econòmic i social” que es preveia just quan va començar la crisi del coronavirus es confirma.  L’executiu espanyol calcula que la crisi econòmica que seguirà a l’estat d’alarma serà la “més greu del segle” i espera que no se superi fins a l’any 2023. Sánchez ha explicat que els anys 2021 i 2022 seran de recuperació. Calculen que es tancarà l’any 2020 amb una reducció de la riquesa de més del 9 %. Per poder fer front en aquesta situació el president espanyol ha tornat a demanar ajuda a la Unió Europea i ha insistit en la unitat dins del territori espanyol.

“No hi ha pla B a l’estat d’alarma”

Com ja havia avançat en diverses ocasions, Sánchez ha anunciat que demanarà al Congrés fer una nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig. L’objectiu és poder coordinar tota la desescalada sota el comandament del Govern espanyol. El més probable és que fins al retorn a l’anomenada “nova normalitat”, com a molt d’hora a finals de juny, continuarà activat l’estat d’alarma.

El problema pel Govern espanyol és que els suports per tirar endavant la pròrroga ja no estan garantits. El PP amenaça de votar-hi en contra i hi ha comunitats, com Catalunya o el País Basc, que ja han mostrat malestar pel paper secundari que, diuen, tenen les comunitats en la gestió de la crisi.

Davant la possibilitat de perdre la votació, Pedro Sánchez, ha dit que està disposat a cooperar amb les administracions, tot i que ha assegurat que “no hi ha pla B a l’estat d’alarma”. S’ha obert a la possibilitat, per exemple, que es permeti a Catalunya desescalar basant-se en les regions sanitàries i no en les províncies.