(ACN i redacció) Les mesures per combatre la covid-19, com el confinament comarcal, el toc de queda nocturn o les restriccions a diferents sectors, han obligat la policia catalana a dedicar efectius a vetllar pel compliment d’aquestes normes. El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha reconegut que per al cos dels Mossos d’Esquadra ha estat “un any de tensió amb una feina increïble”. Per això, en una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, ha defensat que un comandament únic de Mossos i policies locals milloraria l’eficàcia dels dispositius policials entre un 25 %. Una mesura que ja ha proposat en diverses ocasions.

Més efectius policials

En aquest sentit, considera imprescidible augmentar els agents disponibles. Per això, també ha demanat augmentar el sostre màxim d’efectius policials, que ara ronda els 19.000, fins a una ràtio similar a la del País Basc o les Balears, per arribar fins als 21.000 o 22.000 agents.

El model d’ordre públic i la llei de seguretat

El conseller en funcions, que ha apuntat que de moment no sap si es compta amb ell per a la propera legislatura, també ha demanat que el titular d’Interior recuperi el projecte de llei de seguretat integral per tractar el model policial.

Sàmper també s’ha referit al model d’ordre públic i ha demanat que sigui un dels primers temes que es tracti quan es constitueixi el Parlament, però que s’aparqui de les negociacions entre els partits que volen conformar govern. “És urgent, però s’ha de tractar al Parlament, deixem de parlar-ho en les negociacions”, ha dit Sàmper a l’entrevista.

Sàmper ha admès que no ajuda a poder consolidar el model policial que hi hagi poca estabilitat en qui encapçala el Departament d’Interior. De fet, els darrers nou anys hi ha hagut cinc consellers diferents.

El debat sobre les bales d’escuma

D’altra banda, Sàmper també ha insistit un cop més que s’haurien de fer públics els protocols que regulen l’ús de bales de “foam” al cos, però ha matisat que, tot i que és un compromís seu, no hi pot “obligar el que vingui després”.

La polèmica sobre l’ús d’aquests projectils s’ha disparat arran del cas de la noia que va perdre l’ull a la via Augusta.

Descompressió de les restriccions

Durant l’entrevista, Miquel Sàmper també s’ha referit a la compareixença prevista aquest dijous, en què s’anunciaran canvis a les restriccions. El conseller en funcions ha assegurat que “per Setmana Santa podrem descomprimir aquesta tensió” i ha afegit que “la gent estarà contenta”.