Salvador Esteve ha estat nomenat president de la Diputació de Barcelona amb 47 vots a favor (20 de CiU, 19 del PSC, sis del PP i dos d’ERC) i quatre vots en blanc, d’ICV-EUiA. CiU és la primera força política de la institució amb 20 escons, i és també l’única formació que hi ha presentat candidat. Per primera vegada a la història, aquesta situació es repeteix a les altres tres diputacions catalanes, totes  a mans de CiU.

D’acord amb el pacte entre PP i CiU i amb el cartipàs encara per tancar, Alberto Fernández Díaz s’encarregarà de la primera vicepresidència i el també popular Josep Llobet, portaveu del PP a Gavà, en tindrà la tercera. Els convergents Ferran Civil i Montse Conesa se’n repartiran la segona i la quarta, i el socialista Antoni Fogué, el president sortint, n’ostantarà la cinquena.

Aprimar la Diputació

Esteve arriba a la Diputació amb l’objectiu de mantenir el suport econòmic i d’assistència als municipis, i de simplificar l’Administració i reduir les despeses d’una institució  que mou al voltant de 600 milions d’euros anuals. Per això, una de les propostes és passar de 13 a cinc àrees executives.

La Diputació és una institució de govern local que aglutina 311 municipis, on viu quasi el 75% de la població catalana. L’organisme treballa en cooperació amb els ajuntaments, tot coordinant serveis municipals i organitzant serveis públics de caràcter supramunicipal.

Al ple de la Diputació, que compta amb 51 diputats, hi han assistit l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, el conseller d’Interior Felip Puig, el síndic de  greuges, Rafael Ribó o la presidenta del PP català Alícia Sánchez-Camacho.