El Departament de Salut està estudiant aplicar el toc de queda a partir de les 22 h, tan bon punt tots els comerços de la ciutat ja estiguin tancats, i fins a les 6 h. “L’horari del toc de queda no el tenim establert, però els esborranys que he vist són a les 22 h”, ha assegurat la consellera Alba Vergés. En declaracions a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio, la titular de Salut ha dit que la mesura vol evitar trobades al carrer o visites particulars a casa durant les hores en què tota l’activitat comercial està aturada i no descarta mantenir-la durant més de dues setmanes.

Això, evidentment, no s’acaba en 15 dies”, ha dit la consellera, que descarta que les mesures aplicades recentment i el toc de queda aconsegueixin fer baixar tan ràpid la corba de contagis: “La transmissió del coronavirus va molt ràpida”. Ara bé, considera “imprescindible” frenar l’increment dels contagis. “Si no, acabem complicant tota la societat”, ha lamentat.

Sobre la possibilitat que es posi fi al tancament de bars i restaurants un cop s’implanti el toc de queda, Vergés ha volgut ser clara: “Això no pot ser així d’automàtic. Són mesures independents”. En aquest sentit, la consellera ha recordat que la restauració també té horari diürn i que mou molta gent.

El govern vol contractar estudiants de medicina

Amb l’estat d’alarma descentralitzat, el govern català no només vol aprovar mesures de restricció de mobilitat d’una forma més àgil. També preveu poder contractar estudiants de medicina i d’infermeria d’últim curs perquè puguin incorporar-se als centres de salut. “Això es va fer el març i va anar molt bé”, ha recordat. Actualment, els centres sanitaris no estan col·lapsats, però sí “tensionats”, sobretot l’àmbit de la infermeria.

Vergés ha recordat que els propers dies seran durs pel que fa a l’increment dels casos i també dels ingressos hospitalaris i de les defuncions. Per evitar una saturació del sistema de salut, la consellera ha demanat reduir al màxim la interacció social: “Deixem de quedar amb una altra parella d’amics per sopar o dinar. Deixem-ho uns dies, de veritat… Ja ho farem d’aquí a tres setmanes si la situació millora”. Aquesta, ha afegit, és la millor recepta per aturar la transmissió.

Garantia de l’Estat per mantenir les competències

Sobre la sol·licitud del decret d’estat d’alarma per, entre altres coses, poder aplicar el toc de queda, Vergés ha explicat que la Generalitat té la garantia que mantindrà totes les competències: “Està parlat amb el ministeri i amb el Govern espanyol”. El comandament únic de l’executiu català era, ha dit la consellera, una condició “imprescindible” en la petició traslladada aquest divendres.

La titular de Salut ha deixat clar que no va haver-hi diferències entre els dos socis de govern (JxC i ERC) pel que fa a l’estat d’alarma.