Salomó Ben Adret (1235-1310) dona nom des d’aquest divendres al carrer més important del call jueu de Barcelona, al barri Gòtic. Rabí de la ciutat durant més de 40 anys, Ben Adret es considera una figura cabdal de la història de la cultura catalana medieval i un referent de la convivència a la ciutat. El seu nom substitueix el de Sant Domènec del Call, que feia referència a l’assalt que hi va haver del 5 al 8 d’agost del 1391 —dia de Sant Domènec—, en què van morir assassinats 300 jueus a Barcelona.

La petició del canvi de nom, que el ple de Ciutat Vella va aprovar per unanimitat al juliol, respon a una petició de les comunitats i entitats jueves de la ciutat. La presidenta de la comunitat jueva Atid, Silvia Leida, ha definit Salomó Ben Adret com “un home de pacte, savi i just” i ha assegurat que “el seu nom representa els valors que ens fan sentir orgullosos de ser barcelonins”. La comunitat jueva veu el canvi de nom com “un acte de justícia”.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que posant el nom de Salomó Ben Adret a aquest carrer del call jueu es fa “un homenatge a la Barcelona plural, diversa i de pau que som i volem ser”. Pisarello ha afirmat que Barcelona és una ciutat oberta a diferents creences religioses i que “no permetrà mai que el verí de l’antisemitisme, de la islamofòbia i els discursos d’odi hi puguin aterrar”.

El canvi de nom del carrer s’ha fet coincidir amb la commemoració de la Kristallnacht, la Nit dels vidres trencats, que recorda la matinada del 9 al 10 de novembre de 1938, en què el règim nazi va començar un atac contra la població jueva a Alemanya.