La Sagrada Família haurà de pagar 4,5 milions d’euros per obtenir la llicència d’obres. Ho ha anunciat la tinenta d’alcalde i número tres a la llista de BComú, Janet Sanz, en un acte de campanya, aquest dijous al vespre al barri de la Sagrada Família. Sanz ha dit que es tracta de la llicència “més important de la història democràtica” a Barcelona. “S’han acabat els privilegis”, ha sentenciat Sanz, que ha afegit: “l’església catòlica, com qualsevol altre persona, pagarà llicència”.

Janet Sanz ha pres aquest dijous el protagonisme en la campanya de BComú perquè la candidata, Ada Colau, ha assistit aquesta tarda a la gravació d’un debat radiofònic que s’emetrà divendres. La número tres de la llista de Colau ha destacat que les llicències més elevades que havia cobrat l’Ajuntament eren les obres del centre comercial Diagonal Mar (1,8 M €) o de l’Hospital de Sant Pau (1,9 M €).

En realitat, l’import de la llicència d’obres puja a 12 milions d’euros, però les excepcions que estableix el reglament de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) redueix la xifra final a 4,5 M €. A la Sagrada Família se li ha aplicat una bonificació del 65 % perquè es tracta d’una construcció d’una fundació sense ànim de lucre.

Obres en regla 130 anys després

La Junta Constructora de la Sagrada Família va demanar la llicència d’obres per regularitzar els treballs el mes de març, després de més de 130 anys en marxa. Fins ara, les obres s’han fet basant-se en el permís que Antoni Gaudí va demanar el 1885 a l’aleshores Ajuntament de Sant Martí de Provençals. Al febrer, el Ple de l’Ajuntament va aprovar dos plans urbanístics com a pas previ a la sol·licitud de la llicència.

L’octubre del 2018, l’Ajuntament i la Junta Constructora van signar un acord a partir del qual la Sagrada Família aportarà 36 milions d’euros en 10 anys en millores als entorns del temple i en el transport públic. Tots aquests acords, però, no concreten cap solució per a la façana de la Glòria, la del carrer de Mallorca, que, segons els plans de Gaudí, preveu una gran escalinata que afecta els edificis del davant.