El curs polític que arrenca a l’Ajuntament de Barcelona ho fa amb una data fixada al calendari: el 28 de maig del 2023. És quan se celebraran les eleccions municipals que determinaran una nova composició del consistori i, en conseqüència, qui governarà la ciutat el proper mandat. La data és, sens dubte, l’examen final per als líders municipals que, en major o menor mesura, es juguen el futur polític i, en alguns casos, també el del seu partit.

Candidats oficials i altres en espera

L’alcaldessa, Ada Colau, repetirà com a candidata de Barcelona en Comú per tercer cop. El 28-M és una prova decisiva pels comuns i també per a Colau, que busca consolidar en un tercer mandat les polítiques que ha dut a terme des del 2015. També es tornarà a presentar Ernest Maragall per ERC. Després de guanyar les eleccions del 2019 però quedar-se sense l’alcaldia, els republicans aspiren a fer el doblet el 2023.

Els socialistes proclamaran el candidat a l’alcaldia aquesta tardor, i tot apunta que ho tornarà a ser Jaume Collboni. Si no hi ha sorpreses, afrontarà la tercera campanya, però ara com a primer tinent d’alcalde des del govern, des d’on fa mesos que marca perfil i diferències amb Colau. Pel que fa a Junts, el partit espera el veredicte de l’exalcalde Xavier Trias, que aquest dilluns ha insistit que no es presentarà si no té possibilitats de guanyar.

Partits que volen consolidar-se

Ciutadans apostarà per Luz Guilarte com a cap de llista. La líder de la formació a l’Ajuntament —la menys coneguda segons el Baròmetre semestral—, té el repte de reflotar el partit que acumula mals resultats en les últimes cites electorals. També s’ho juga tot Eva Parera amb Valents, el nou partit que busca consolidar-se a Barcelona i entrar als ajuntaments d’altres municipis.

El PP, encara sense candidat, decidirà el cap de llista a l’octubre després de la renúncia de Josep Bou, que es va autodescartar amb crítiques a la direcció del partit a Catalunya. Els populars, que van entrar pels pèls en les últimes eleccions, aspiren a mantenir la representació.

El pressupost del 2023, primer repte del curs

Entre aquest clima preelectoral, el govern de Colau i Collboni haurà d’afrontar en els propers mesos una de les negociacions més importants de cada any: el pressupost municipal. ERC, un dels socis amb qui va pactar els comptes del 2020 i del 2021, ha deixat clar aquest dilluns que una de les possibilitats per al 2023 és prorrogar els actuals, els més expansius de la història de l’Ajuntament, per sobre dels 3.400 M €.