“Abans de sortir, els vam dir només una cosa: us traurem d’aquí”, ha afirmat Jordi Turull, en referència amb el comiat amb Oriol Junqueras i Joaquim Forn, amb qui compartien mòdul al centre penitenciari d’Estremera, a Madrid. Els dos consellers, distituïts des de l’octubre per l’aplicació de l’article 155 i que formen part de la candidatura que encapçala Carles Puigdemont, han defensat que a la “Catalunya lliure ningú no podrà ser empresonat per les seves idees”.

“Han intentat humiliar-nos, però no han pogut”, ha dit Josep Rull, que ha afegit que tornen de la presó “amb els mateixos ideals i conviccions amb què hi van entrar”. Sobre el 155, sostenen que hi estan políticament en contra, que el consideren il·legal. I plantegen el 21-D com una “gran oportunitat perquè Catalunya pugui derrotar políticament el 155”.

Sorpresa des de Brussel·les

Durant la primera compareixença en públic, a l’edifici Imagina, Rull i Turull han rebut una sorpresa. Carles Puigdemont, acompanyat de tres dels consellers que són amb ell a Brussel·les: Comín, Ponsatí i Puig, han connectat en directe a través d’una videotrucada per donar-los la benvinguda.

Els dos consellers han explicat amb detall la seva vida durant aquests 32 dies a la presó. Han agraït el caliu i la solidaritat de milers de ciutadans anònims: “No té res a veure, res a veure, estar a la presó amb cartes que sense cartes”, ha apuntat Turull. Han explicat que els trajectes entre la presó i l’Audiència Nacional, emmanillats, van ser “molt durs”, tot i que han defensat la professionalitat amb què els han tractat els funcionaris i els agents policials.