La número 2 de la llista republicana considera que mantenir a la presó Junqueras és “un intent molt clar de guanyar les eleccions sense adversaris polítics”. Per a ERC, la decisió judicial vulnera el dret del partit de presentar el seu programa de la mà del seu candidat. Per això, els republicans han anunciat que recorreran la decisió i si cal i portaran el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg. També es plantegen demanar a organitzacions internacionals que comprovin que les eleccions es desenvolupen amb totes les garanties.

L’altra partit que començarà la campanya amb dos membres de les seves llistes a la presó és el PDeCAT, que porta a la llista Joquim Forn i Jordi Sànchez. Des de Junts per Catalunya qualifiquen la decisió del jutge de “devastadora”. La directora de campanya de JuntsxCat, Elsa Artadi, ha lamentat que la campanya comenci “amb presos polítics” i s’ha preguntat “en quin país democràtic d’Europa pot passat alguna cosa així?”. Pel que fa a Rull i Turull, que es preveu que surtin en llibertat en les pròximes hores, confia que puguin participar en la campanya electoral tant com vulguin.

Altres reaccions: respecte o crítica al Suprem

Ciutadans ha mostrat el seu “respecte” per la decisió del Suprem. El líder del partit, Albert Rivera, ha remarcat que el seu partit “ni pressiona jutges ni coacciona fiscals”, mentre que la cap de llista, Inés Arrimadas, ha insistit en la idea de no interferir en les decisions judicials.

També s’ha mostrat respectuós amb la decisió el PSC. Segons el cap de llista dels socialistes, Miquel Iceta, és “una mala notícia” que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart continuïn en presó preventiva. Ha mostrat la seva alegria per la resta de membres del govern cessat que podran sortir en llibertat sota fiança i considera que aquesta mesura s’hauria d’estendre a la resta de persones que continuen a la presó.

Per al cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, és “absolutament injust i incomprensible” que el jutge mantingui a presó Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart i ha questionat els diferents parers del jutge per no aplicar la mateixa mesura a la resta. També ha lamentat que així no es contribueix a “desbloquejar la situació actual i construir un escenari de normalitat democràtica”.

Per part del PP, el cap de llista, Xavier García Albiol, creu que la decisió no condicionarà la campanya perquè si Junqueras hagués sortit de la presó “seria un heroi. Ara que no surt, serà un màrtir”.  Par a Albiol la decisió del jutge Pedro Llarena és “fins a cert punt, bastant lògica”.

Finalment el cap de llista de la CUP, Carles Riera, s’ha mostrat molt crític amb que el Suprem mantingui l’empresonament dels dos consellers i els presidents de les entitats sobiranistes. Una decisió que demostra, segons el cupaire, que “l’estat espanyol no és democràtic i que la judicatura actua ideològicament al servei de la dreta espanyola més reaccionària”.