Els primers a reunir-se amb Roger Torrent han estat els diputats de la CUP Carles Riera i Maria Sirvent. Hi han estat tot just un quart d’hora, el temps just per traslladar al president del Parlament el que va decidir el consell polític de la CUP aquest cap de setmana, que és abstenir-se en la investidura si JxC i ERC no presenten un candidat a president amb un programa republicà.

JxC i ERC anuncien un preacord que presentaran aquesta setmana

Després de reunir-se amb Roger Torrent, els dos partits independentistes amb més representació han anunciat que tenen un preacord que esperen tancar i signar com a màxim dimecres, i que tot seguit faran arribar a la CUP. Es tracta d’un pla de govern que inclourà el repartiment de conselleries i el full de ruta per als propers anys, i en què es detallaran punts clau com la construcció de la república i el procés constituent.

Dos punts que, segons Elsa Artadi, “es van començar a negociar en profunditat divendres a la tarda”, quan algunes assemblees dels cupaires ja estaven votant la primera proposta, que amb el nou document hi haurà “prou elements de consens” entre les tres forces independentistes. Des d’Esquerra, Marta Rovira ha assegurat que faran “tots els esforços” per arribar a un acord a tres bandes i han assegurat que “no està sobre la taula” que Puigdemont i Comín renunciïn al seu escó com a diputats.

 La CUP s’abstindrà si no hi ha programa de govern republicà

La CUP no ha vetat cap candidat, no ha vetat Jordi Sànchez“, ha volgut deixar clar Riera després de reunir-se amb Torrent al matí. Ha explicat que el consell polític ni tan sols no va entrar a valorar el nom, perquè el desacord amb JxC i ERC és previ: “Ens abstindrem amb qualsevol candidat que no sigui per dur a terme un programa de govern republicà. La gent el 21-D no va votar fer autonomia”, ha reblat el diputat de la CUP, que ha convidat la Mesa a desobeir el Tribunal Constitucional i permetre que Puigdemont i Comín puguin delegar el vot des de Brussel·les perquè el bloc independentista tingui majoria.

Ciutadans demana “abandonar la farsa”

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha estat l’última de reunir-se amb Torrent i al final de la reunió ha demanat a Torrent que deixi de ser “emissari de Puigdemont” i que “abandoni la farsa” d’allargar el procés amb el candidat Jordi Sànchez. “Només volen seguir amb l’embolic, mantenir l’enfrontament amb l’Estat i generar fractura social”, ha dit, i ha acusat els partits independentistes de voler “més 155”.

El PSC creu que el candidat “ha de poder exercir”

Per la seva banda, el secretari general del PSC, Miquel Iceta, ha deixat clar que “un candidat a president ha de ser a Catalunya per poder exercir”. El líder socialista creu que hi haurà candidat i convocatòria del ple d’investidura, però ha afegit que si Sànchez té el suport suficient haurà de demanar permís al jutge. Tot seguit, ha afegit que a Catalunya no li convé un candidat que està en presó preventiva.

Pels comuns, “no serà l’última ronda de contactes”

Roger Torrent s’ha reunit amb Catalunya en Comú – Podem a mig matí. El president del grup dels comuns, Xavier Domènech, creu que aquesta “no serà l’última ronda de contactes“, i ha afegit: “La proposta de Sànchez, més enllà que hi té tot el dret, no constituirà una investidura efectiva ni un govern efectiu”. Domènech lamenta la manca d'”estratègia clara” per part dels independentistes: “Una de les raons que Puigdemont va donar per no presentar-se -a la investidura- era perquè no es podia permetre que el president fos a la presó. En canvi, ara sembla que això sigui el millor que pot passar”.

Pel PP, la candidatura de Sànchez “està condemnada al fracàs”

El matí de contactes ha finalitzat amb la reunió amb el president del PP Català, Xavier García Albiol. Un cop feta la reunió amb Torrent, el líder dels populars ha criticat que el president del Parlament proposi la candidatura de Jordi Sànchez quan “està condemnada al fracàs“, després del rebuig de la CUP. Albiol ha destacat que Catalunya no pot continuar sense govern. “Ni corre el rellotge de la legislatura ni el partit que ha guanyat les eleccions no fa res“, ha dit, fent referència a Ciutadans.