El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet una declaració institucional aquest dijous al migdia a l’auditori de la cambra, per l’inici del judici de l’1-O, previst pel 12 de febrer. Torrent ha assegurat que ara són els independentistes qui seuran al banc dels acusats, però ha advertit que en el futur ho poden fer altres col·lectius amenaçats com “les feministes, els antifeixistes, els ecologistes o els sindicalistes”.

“No podem confiar en un judici just”

El president de la cambra catalana ha comparegut acompanyat pel president Quim Torra, membres del govern i diputats dels grups parlamentaris de JxC, ERC, CatECP i la CUP, en una imatge d’unitat. Torrent ha recordat un per un assegurat que al llarg del procediment judicial s’han produït “múltiples irregularitats i vulneracions de drets” que no els permeten confiar en la celebració d’un “judici just”.

També ha assegurat que l’Estat jutjarà 12 persones de pau per les seves idees i no per les seves accions. I ha sentenciat  que “al costat seu hi trobaran el 80 % del poble de Catalunya que rebutja la repressió i que no renunciarà a decidir democràticament el seu futur”.

Torrent també ha dit que aquesta “persecució penal” ha generat una “crisi democràtica sense precedents” que amenaça els drets i les llibertats de tota la ciutadania, no només dels independentistes.

Demana una solució política

El president parlamentari també ha demanat diàleg i una solució democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Finalment, el president del Parlament s’ha compromès a treballar per un país en què els conflictes polítics es resolguin fent política, no mitjançant els tribunals.