Aquesta era la imatge de la Via Laietana aquest migdia. Més de 15mil persones, segons l'Ajuntament, han protestat per demanar la retirada del Pla Hidrològic aprovat pel Partit Popular. La Plataforma en defensa de l'Ebre és l'impulsora de la manifestacio a la qual s'han sumat més de 60 entitats, com l'ANC i Òmnium Cultural. MANOLO TOMÁS, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre: "Aturar les 450.000 noves hectàries de regadiu, els 50 embassaments nous i dotar de cabal ambiental suficient pel manteniment i el bon estat del Delta, que damunt del Delta vivim milers de persones que hi volem seguir vivint." JORDI CUIXART, president d'Òmnium Cultural: "El cabal del riu Ebre és molt important també pel progrés econòmic d'aquelles terres però també per la distribució de l'economia competitiva arreu del territori" Entre els manifestants hi ha hagut presència de gairebé tots els partits polítics, a excepció del PP i Ciutadans. JOSEP RULL, conseller de Territori i Sostenibilitat: "En contra d'un pla hidrològic que és dolent per als cabals ecològics de l'Ebre, que és dolent per al delta de l'Ebre i que és dolent per als regadius" GABRIEL RUFIAN, ERC: "De l'estat espanyol, no n'esperem aboslutament res, apel·lem a la Unió Europea, a la Comissió Europea que ja va tombar l'anterior pla hidrològic del senyor Aznar" ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona: "Per defensar els béns comuns, l'aigua que és un dret fomamental, el Delta, un econsistema, el medi ambient. Ens hi juguem també els futur dels nostres fills i filles" Milers de persones s'hi han sumat, moltes de les quals han vingut expressament des de les Terres de l'Ebre. Tots ells han cridat sota el mateix lema: Lo riu es vida, no al transvassament. D'aquesta manera volen protegir el delta de l'Ebre. La Plataforma en defensa de l'Ebre ha anunciat que d'aquí a dues setmanes presentarà una queixa formal a la Comissió Europea perquè obligui el govern espanyol a aturar el Pla Hidrològic.

Desenes d’autocars han arribat a Barcelona des de les Terres de l’Ebre per aquesta manifestació. Assemblees de l’ANC de tot el territori català han assistit a la marxa organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre i a la qual s’han adherit més de 65 entitats, ONG, moviments socials i ambientalistes, partits polítics i sindicats. L’objectiu és defensar l’equilibri mediambiental del tram final del riu i del delta. Rere tres tractors i amb l’emblemàtica canonada gegant nuada, amb banderes blaves i acompanyats de música i cants ebrencs, els milers manifestants han avançat fins a la plaça de la Catedral de Barcelona, on l’actriu Mercè Martínez ha llegit el manifest en el marc d’un acte festiu, amb molta música, danses i actuacions de cultura popular catalana.

Encapçalada per una pancarta amb el lema “L’Ebre sense cabals és la mort del delta”, rere una altra segona pancarta s’han anat concentrant les entitats que hi donaven suport amb la frase “L’aigüa és vida i no una mercaderia”, i encara una tercera que deia “Respectem les directives ambientals europees”, on s’han situat els polítics. Totes les organitzacions convocants han animat a la participació a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #Riuada5J.

La manifestació, que coincideix amb el Dia Mundial del Medi Ambient, defensa el delta de l’Ebre com a reserva internacional de la bioesfera i vol evitar que els seus espais protegits es degradin si tira endavant el Pla hidrològic aprovat pel govern en funcions del PP el 8 de gener.